Меню

Избрани новини

Фен зона

Днес е Световният ден на хотдога

Забавното хлебче с кренвирш вътре е любима храна за хора от цял свят, в Америка наричат празника Hot Dog Day и го отбелязват, събирайки приятели в задния двор на домовете си и приготвяйки си хотдог с различни добавки

Няма човек, който поне веднъж в живота си да не е опитвал хотдог.

Името му в буквален превод означава "горещо куче" и представлява вид сандвич с кренвирш или варена наденица.

Традиционно се продава с пълнеж от кетчуп и горчица, но може да е добавен майонезен сос, пресни или мариновани зеленчуци, бекон и подправки.

Разбира се родината на хотдога е Америка, които са царе на фаст фууда (бързото хранене), а както е модерно да се нарича последно време и "джънк фууд" - храна-боклук, която включва чипсове, пакетирани бонбонки, снакс, шоколадчета, вафлички, хамбургери, хотдог, дюнери и прочие храна, която се хапва на крак, в повечето случаи е противопоказна за човешкото здраве, консумира се за разсейване на скуката и от нея се пълнее.

Естествено не всеки път ни се отдава да седнем на масата с бяла покривка, с текстилни салфетки и сребърни прибори и да се нахраним със здравословни гурме специалитети, приготвени от био продукти.

В забързаното ежедневие често хапваме на крак и тогава се сещаме за "горещото куче", което непретенциозно ни подават от някое щандче на улицата - топло, ароматно и се хапва по-чисто от хамбургера, който в 99 процента от случаите се разпльоква и капе по дрехите.

Твърди се, че корените на хотдога - любима и евтина храна за подрастващите всъщност са в Германия.

Немците доказват в специално изследване, че първите подобни на хотдог закуски се правят в Германия през 1487 г. (пет години преди откриването на Америка).

В началото на 19 век немските емигранти в Америка пренасят и технологията за производство на този сандвич.

Името на хлебчето с кренвирш вероятно идва от реклама в САЩ, където в снимките е използван дакел.

Гладни ли сте? Да хапнем по един хотдог, а ?

Уточнение: На някои места по света Денят на хотдога се отбелязва на 18 юли или на 23 юли! По принцип целият месец юли е известен като Месец на хотдога/Hot Dog Month.

LifeOnline.bg - вече и в Instagram, последвайте ни. 

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кои са най-дразнещите водещи в ефира според вас?

Трябва ли да има обновяване на телевизионните лица?

 

Покажи резултати