Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Бабинден е! Честито на бабите! (снимки)

На известните баби у нас не им личи, че са баби, те са все още млади, поддържани, модерни жени, с елитни професии

На 21 януари празнуваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали.

Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.

Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.

Днес обредните обичаи за Бабинден, се изършват предимно в селата и малките градчета, където все още възрастните хора поддържат традициите.

Ето и кои са "пресните" звездни баби в България, които празнуват днес:

1. Бившата европейска шампионка по художествена гимнастика и настоящ председател на БФХГ Илиана Раева стана баба на 27 октомври 2016-та година.

Дъщеря й Виолета Сиракова и зет й Жоро я дариха с внучка, която носи нейното име - Илиана. Тогава Раева написа в своя Фейсбук :

"Днес, 27 октомври, в 11:05 ч., Бог и моите прекрасни деца Вили и Жоро ни подариха най-красивата и божествена внучка на света! Тя е неземно нежна и прекрасна!!! Мама Вили е добре и са много щастливи с татко Жоро! Нарекоха я Илиана! Аз съм най-щастлива баба на света! Бог да благослови моята божествена и прекрасна малка Илиана - Куини!"

2. Баба, макар и да не й личи е и Катето Евро. Синът й Сашо Кадиев и снахата Таня също я уважиха, кръщавайки дъщеря си - Катерина. Момиченцето се роди на 19 март 2015-та.

Катето Евро въобще не очаквала, че първородното й внуче ще носи нейното име. Изненадата била голяма и много приятна.

3. Прясна баба, но за втори път стана преди няколко дни обичаната от всички народна певица Николина Чакърдъкова. Дъщеря й Мария я дари с внук на 17-ти януари. Малкият е кръстен на другия си дядо - Христо. Нейното име обаче носи внучката й Николина, дъщеричка на синът й Васил. Момиченцето се роди през април 2018-та. Едва на 49 години, певицата стана баба два пъти в рамките на непълна календарна година.

4. Омбудсманът Мая Манолова стана баба на 27 май 2017-та. Тя се радва на внука си Максим, с който я дариха дъщеря й Ралица и зетът Мартин. Година по-рано младите се венчаха, като под венчило тогава мина и г-жа Омбудсманът за втори път, с избраника си Ангел Найденов - бивш министър на отбраната в кабинета "Орешарски". Така, през 2016-та година Омбудсманът стана тъща и млада булка.

5. През октомври 2016-та Ирена Милянкова стана баба едва на 30 години. Не, това не е шега. Освен многодетна майка на 6 деца, актрисата и модел е и баба. С уточнението обаче, че стана прародителка на синът Божидар на доведената си дъщеря, от първия брак на настоящият й мъж - брокерът Никола Чолаков.

Ирена Милянкова и част от многолюдното й семейство - 4 деца от първия брак, две от втория и две от първия брак на втория й мъж Никола

6. Актрисата Искра Радева стана баба през ноември 2017-та. Дъщеря й Елена Станулова я дари с внук Кристиян. Палавата Елена преди е била гадже на Ицо Стоте манекенки.

Искра Радева и дъщеря й Елена

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ И БАБИТЕ, И ВНУЧЕТАТА! 

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Къде ще почивате това лято?

 

Покажи резултати