Меню

Избрани новини

Фен зона

На 17 юли почитаме Св. Марина!

Имен ден празнуват днес Марина, Марин и Маринела, името е от латински произход и означава "морска, морски", в Созопол отбелязват празника на града

В третия ден от Горещниците -17 юли християнската църква почита паметта на Света Марина.

Светицата е родена в Антиохия Писидийска и е била дъщеря на жрец идолопоклонник.

Едва 16-годишна е убита мъченически.

Казват, че светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

В българските народни вярвания тя е Огнената Марина, символ на небесния огън, покровителка на жътвата, нивите и сеитбите: в едната си ръка държи дявола за косата, с другата го удря с дърво по главата.

Изобразяват я на трон, лявата й ръка е пред гърдите, в дясната държи кръст.

Според народното поверие на 17 юли се пали жив огън, който се прескача за здраве. От него всеки взема, за да запали домашното огнище.

През тези дни от най-засъхналите корита бликва вода и който се окъпе в тази топла вода, няма да боледува през цялата година. Започват седенките, изпълнени с магии за любов.

Света Марина се приема като покровителка и на брака.

В деня на Св. Марина своя празник отбелязва Созопол. Светицата се счита за покровителка на Водите и закрилница на града.

На имениците - Честит празник и наздраве!

В продължение на 3 дни мощите на Св. Марина ще бъдат в църквата "Света Богородица" в Пловдив.

Мощите бяха донесени от митрополита на Халкида снощи, а поводът е храмовият празник на митрополитската църква "Света Марина", който се отбелязва днес.

Църквата ще остане отворена денонощно в продължение на 3 дни, за да могат всички вярващи да се докоснат до мощите на Св. великомъченица Марина.

LifeOnline.bg - вече и в Instagram, последвайте ни. 

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза