Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Българка се грижи за безценните реликви на Кралица Елизабет! (снимки)

Шотландският замък Балморал ще посреща все по-често Нейно Величество

 

Монархът подсилва охранителната система в Балморал като част от плана си да прекарва повече време в Шотландия

 

Новите високотехнологични охранителни порти на около 200 метра от хижата Крейг Гоуън Лодж (Craig Gowan Lodge) разполагат с технология за разпознаване на лица и номер на автомобила.

 

Нов пръстен от високотехнологична охрана се оформя около кралица Елизабет в нейното лично шотландско убежище. Работата по новата система приключи в петък.

 

Според Scottishdailyexpress очаква се монархът да пристигне в имението си в Балморал по някое време следващата седмица, но ще отседне в спокойната и уютна атмосфера на Крейг Гоуън Лодж, докато замъкът остава отворен за обществеността като туристическа забележителност до 2 август.

 

 

Репортер на LifeOnline.bg научи, че от известно време в замъка на трудов договор е нает реставратор, който се грижи и поддържа старинните ценности на нейно величество в идеално състояние.

 

Служителката е българка, чиято самоличност ще оставим в тайна, тъй като е подписала дълъг 200 страници договор за конфиденциалност.

 

Нейната задача е да съблюдава изрядното състояние на картини, вази, сервизи, бижута, дърворезби, фрески, мебели, някои от които са на 300 години. В замъка работят около 100 човека персонал.

 

Тя неведнъж е срещала кралицата и споделя: „Скромна и непретенциозна. Не държи персонала да се занимава с нея, предпочита всички да угаждат на любимите й кучета корги, без които тя не може… Храни се предимно здравословно, ако изключим сладкишите, които обожава и редовно похапва.“.

 

Хижата е закупена от съпруга на Кралица Виктория – Принц Алберт и става любима лятна резиденция на кралското семейство. То е частна собственост на кралицата и не е част от притежаваните от държавата кралски имоти.

 

Имението Балморал се предава от поколение на поколение като постепенно се разширява и днес заема площ от 20 000 хектара.  Имено там по традиция кралското семейство посреща Коледа всяка година, заедно.

 

През последните няколко дни работници довършват системата за сигурност на новите порти, които водят до хижата Крейг Гоуън. Портите на около 200 метра от сградата - са снабдени с камера за разпознаване на лица и номера на автомобила, както и клавиатура за въвеждане на кодове за сигурност.

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Woodridge Birdhouse (@woodridgebirdhouse)

 

Новите засилени защитни мерки са добавени и към съществуващ пункт за сигурност на около 30 метра от втория вход където са поставени нови камери. През май кралицата прекара дълъг уикенд именно в тази хижа.

 

Следващата седмица войниците, които охраняват кралицата по време на престоя й в Балморал, започват да се разполагат в района. По-рано тази година беше съобщено, че кралицата ще прекара "много повече време" в Шотландия, след като оборудва Крейг Гоуън с асансьор за инвалидни колички на стойност 20 000 паунда (46 000 лв.) .

 

96-годишният монарх също така засилва сигурността около имота с инсталирането на нова комуникационна система от последно поколение. Монтирани са и куп нови камери за видеонаблюдение, тъй като тя планира да посещава по-често след платинения юбилей, с който отбеляза 70-ата си година на трона.

 

Новината за „подходящия за инвалидни колички“ асансьор отразява мобилността на кралицата, тъй като сега тя се нуждае от бастун. Stiltz Trio е най-големият асансьор от този вид и може да носи трима възрастни - това също означава, че Нейно Величество може да стигне до спалнята си, без да се налага да се изкачва по стълбите.

 

 

Хижата Крейг Гоуън отдавна е любима на кралицата, която преди това редовно посещаваше каменната вила със седем спални всеки април и края на юли. Тя е само на километър и половина от замъка Балморал и е била използвана от принц Чарлз и принцеса Даяна за техния меден месец през 1981 г.

 

Вътрешен човек от Балморал издава: „В продължение на много години смятахме, че това ще бъде идеалното място за кралицата да прекарва повече време, когато остарее. Това е едно от любимите й места в страната.

С подходящия асансьор и сега тази нова подсилена сигурност, може ефективно да бъде отбелязано, че тя ще може да прекарва много повече време там тихо в края на деветдесетте си години."

 

Ингрид Сюард, главен редактор на списание Majesty, споделя:

 

„Крейг Гоуън е един от любимите домове на кралицата. Тя обича да ходи там. Идеята да я улесним за да може да прекарва повече време там в бъдеще е великолепна.

Това е голяма, голяма къща. Сигурността я прави много безопасна. Помислено е за всичко. Това е дом, на който тя винаги се е радвала и й дава малко независимост."

 

Местните са много щастливи от перспективата да приемат кралицата по-често. Джеймс Андерсън, председател на общинския съвет на Балатер и Крати, казва: „Ще се радваме да видим повече Нейно Величество. Тя обича да високите земи и това е специално място за нея. Кралското семейство прави много за селото, като създава много бизнес.“

 

Местният месар на монарха в Балморал споделя, че хората ще се радват, ако тя идва по-редовно.

 

Бари Флорънс от HM Sheridan добавя: „Имах късмета и привилегията да се срещна с кралицата няколко пъти – тя дори беше в магазина и ми каза колко й харесва тук и се чувства спокойна. Какво по-добро място за да прекарва повече време без работа, отколкото в Балморал."

 

 

Каменната постройка е закупена за първи път от кралица Виктория и принц Албърт, когато те заграбиха огромното имение Балморал през 1852 г. Източник, близък до кралицата, казва: „Това не е дом за пенсионери“.

 

Говорейки в документален филм преди няколко години, принцеса Юджини каза, че Балморал е мястото, където Нейно Величество е „най-щастлива“. Беатрис казва: „Мисля, че тя наистина, наистина обича Хайлендс. Разходки, пикници, кучета – много кучета, винаги има кучета – и хора, които влизат и излизат през цялото време.“

 

Има обаче опасения, че тази година нейното пътуване до Балморал може да бъде съкратено - и всичко се дължи на надпреварата за лидерство на Консервативната партия.

 

След като победителят бъде обявен, те ще трябва да се срещнат с кралицата за първата си аудиенция - където тя официално ги моли да съставят правителство.

 

Новият премиер обаче няма да бъде обявен до 5 септември - което означава, че ще прекъсне ваканцията й в Балморал. Това означава, че новият лидер на страната може да бъде принуден да направи пътуване от 1300 км. до кралицата в Шотландия, въпреки че според съобщенията е по-вероятно монархът да се върне в Лондон или Уиндзор, за да поздрави новия премиер.

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза