Меню

Избрани новини

Звездите

Световните медии: Българският писател Георги Господинов спечели престижната награда "Букър"!

Литературният свят на планетата говори за "Времеубежище"

 

Българският прозаик и поет Георги Господинов спечели Международната награда Букър за 2023 г. за романа си „Времеубежище“, съобщава сайтът на наградата, цитиран от „Дойче веле“.

 

Романът „Времеубежище“ на български език излиза през 2020 г., а през 2022 г. е преведен на английски. Творбата разказва за лечебния център "Завръщане на миналото" - клиника, която лекува пациенти с болестта на Алцхаймер. 

 

„Всеки етаж пресъздава едно десетилетие с много подробности, пренасяйки пациентите назад във времето в познат, по-безопасен и по-щастлив момент“, гласи резюмето на романа.

 

„Брилянтен роман, пълен с ирония и меланхолия. Това е дълбока творба, която се занимава с един много съвременен въпрос: какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат. Георги Господинов изненадващо успява да се справи както с индивидуалните, така и с колективните съдби и това е този сложен баланс между интимно и универсално ни убеди и трогна“, изказва признанието си ръководителят на журито Лейла Слимани.

 

Господинов е бил вдъхновен за романа от възхода на популизма в света. Според него той решил да напише книгата в резултат на възхода на популизма в света и „разиграването на картата на „великото минало“ в САЩ и Европа." 

 

"Идвах от система, която продаваше "светло бъдеще" при комунизма. Сега акцентът се измести и популистите продават "светло минало". Знам от собствената си кожа, че и двете обещания не са обезпечени", каза писателят. Господинов е роден през 1968 г. в България. „Времеубежище“ е третият му роман.

 

Наградата Букър е една от най-престижните награди в света на литературата. Присъжда се от 1969 г. Дълго време лауреати можеха да стават само граждани на Великобритания, Ирландия и страните от Британската общност. 

 

През 2004 г. освен наградата е учредена и Международната награда Букър, която може да бъде спечелена от всеки роман, издаден на английски език. Възнаграждението от £50 000 се разделя поравно между автора и преводача Анджела Родел.

 

Книгата се издава у нас от "Жанет-45".

 

Георги Господинов е роден в Ямбол, а творбите му са преведени на 25 езика. Той е най-превежданият и международно награждаван български писател, появил се след падането на комунизма. Неговите романи, поеми, есета, сценарии и новели го утвърдиха като един от водещите гласове на европейската литература.

 

"Времеубежище" е третият му роман след "Естествен роман" и "Физика на тъгата".

 

 

"Ню Йоркър" и "Гардиън" го обявиха за една от книгите на 2022 година, а "Таймс" сравни българския автор с Джордж Оруел.

 

Романът донесе на Господинов и първата награда "Премио Стрега Еуропео", получена от писател от Източна Европа. След като влезе в краткия списък за "Букър", "Времеубежище" оглави и класацията на най-слушаните аудиокниги в България.

 

 

През годините Георги Господинов печели редица международни награди, сред които "Ян Михалски" през 2016 г., наградата Angelus Literature Central Europe за 2019 г.

 

Италианският вестник "Република" го нарече "Пруст, идващ от Изтока".

 

По негов разказ беше направен и късометражния анимационен филм "Сляпата Вайша" от Теодор Ушев, номиниран за Оскар през 2017 г.

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати