Меню

Избрани новини

Пикантерии

Само жените изпитват чувство на вина след случаен секс (проучване)

Учените смятат, че различното отношение към случайния секс при мъжете и жените може да се обясни от гледна точка на еволюцията.

Ако преспят с непозната, повечето мъже не страдат от угризения на съвестта, и ако секса по някакви причини не се е случил, изразява съжаление за пропуснатата възможност. Статия на изследователи от Норвежкия институт за наука и технологии бе публикувана в списание Evolutionary Psychology.

Учените интервюирали 263 норвежки студенти от двата пола на възраст между 19 и 37 години относно техните сексуални преживявания. Участниците, били запитани дали чувстват разкаяние или съжаление за епизод на случаен секс. 

За такива чувства признават 35% от жените и само една пета от анкетираните мъже. За това, че са доволни да имат секс на първа среща декларират 30% от жените и повече от половината от мъжете. 

Въпреки това, 60% от мъжете участници казват, че съжаляват за решението си да се откажат от се наскоро възможност да правят секс с непознат. В същото време жените изпитват от същата ситуация точно противоположно настроение - 80% от участниците съобщават, че са горди от себе си, отказвайки офертата да прекарат нощта с непознат.

Чувството на разкаяние за случаен секс най-често се свързва със страха от бременност, венерически болести и уронване на репутацията. В допълнение, колкото по-малко удоволствие по време на полов акт изпитват участниците, толкова по-негативни са нагласите към тяхното поведение. В същото време случаен секс носи на жените по-малко удоволствие, отколкото за мъжете, разкрива анализа на данните, събрани от изследването.

Според изследователите, различията между половете в отношението към случайния секс може да се обясни от гледна точка на еволюцията. За мъжът е важно да остави колкото може повече потомство, тъй като за него най-важното в секса е количеството, а не качеството, което води до инстинктивното желание за сексуални отношения с всички налични жени. За жените, по-важно е качеството на партньора, така че да правят секс с непознати мъже подсъзнателно предизвиква психологическо отхвърляне.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати