Меню

Избрани новини

Фен зона

Предимства на спалното бельо от камилска вълна

 

Камилите се разграничават в два вида - двугорби и едногорби. В Монголия, Северния Китай, Казахстан и Кавказ преобладават бактрийските камили, така наречените бактрийци, животни с впечатляващи размери и тегло до 500 кг. Основната отличителна черта са две гърбици, а тялото на животното е покрито с дебела и плътна вълна, която предпазва от температурни колебания, силни ветрове, пясъчни и прашни бури. Особено ценни са, когато става въпрос за спално бельо от камилска вълна.

 

Козината на камилата се състои от външен груб външен косъм с дебелина 25-100 µm и вътрешен мек подкосъм с дебелина 21 µm, което е особено ценно. Пухеният подкосъм съставлява 80-85% от общата линия на косата или 4-5 кг вълна на животно. Широко разпространена и по световни стандарти най-високо качество е камилата надолу от монголската камила Bactrian.

 

Най-ценният е пухът на младите камили "бебе камила", като най-тънкият 17-18 микрона и мек, бял. Когато животното расте, цветът и качеството на козината на животното се променят, косата става по-плътна. Една от характерните черти на естествената камилска вълна е, че тя не може да се боядисва. Затова производителите на тъкани предлагат вълнен плат с цвят, близък до родния, който природата е надарила с камили - кремаво, млечно бяло, печено мляко, червеникавокафяво, жълтеникаво бежово, тъмно кафяво само в 14 нюанса. Дизайнерите оцениха благородния цвят на естествената камила, кръщавайки пясъчния оттенък на вълната с името "камила", поради което продуктите са естествени и екзотични девствени.

 

Одеяло от камилска вълна- не е новост, мека и ефирна, създаваща идеален климат за спане, известно е, че първите одеяла се появяват във Франция през 16 век и оттогава са получили достойно разпространение и признание. Днес много производители са капитониращи одеяла от камила, които се различават по два вида с отворена вълна и в памучно покривало. Одеялата с отворена вълна, така нареченият "каракум", приличат на одеяло. Те имат интересен дизайн, външният е плетен под козина, а другата страна може да бъде направена от памучен плат. Вторият тип одеяло е с по-сложен дизайн, той използва вълна, сресана с влакна, а плътността на влакното зависи от крайната цел на одеялото - лятна версия.

Източник: domo-tex.com


 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза