Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Почина Жорж Ганчев!

На 80-годишна възраст от този свят си отиде яркият политик и шоумен

Българският политик, многократен кандидат за президент и шоумен Жорж Ганчев е починал тази сутрин в 6:30 часа, 10 дни преди 80-ия си юбилей.

Той имаше проблеми със сърцето и преживя два инфаркта миналата година - през юли и през декември.

След сърдечните удари Ганчев отслабна драстично и трудно се движеше.

"С голямо прискърбие ви съобщаваме, че днес в 6:30 часа спря да тупти едно голямо българско сърце. След кратко боледуване на 80-годишна възраст ни напусна една от най-ярките фигури от новата история на България Жорж Ганчев. Той остави трайна диря със своето родолюбие, непримиримост, отдаденост и силна любов към хората и Отечеството. През богатия си жизнен път освен с политика като водач на партии и коалиции в няколко български парламента, се занимаваше активно и със спорт, телевизия, бизнес, музика и литература. Познат в почти всички краища на света той допринесе за много ключови партньорства в международната политика и някои важни икономически връзки на България през последните 30 години. Неговото семейство и близки благодарят на всички българи за любовта и доверието през годините.", написа в писмо до медиите режисьорът Живко Ботев.

Жорж Ганчев има две дъщери, които живеят в Америка - Силвана и Джулия.

Дългогодишна негова спътница в живота бе Валентина Шишкова- Шуши.

Двамата обитаваха от много години в стилна къща във Владая, която е направена по техен вкус и е обзаведена дизайнерски - с модерни мебели, картини и снимки от многобройните пътувания на Жорж.

Роденият на 29 август 1939 година политик и общественик е роден под името Георги Ганчев Петрушев

През младостта си се изявява като спортист - шампион на България по фехтовка, играе баскетбол в „Академик“, София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Магяр (Модьор).

Ганчев е и бивш сътрудник на Второ главно управление на Държавна сигурност между 1970 и 1990 г. с псевдоним „Жорж“.

След 10 ноември 1989 година участва в учредяването на СДС. През 1990 година основава партията Български бизнес блок (Бизнесблок, БББ) и остава неин първи председател до 1996 година, когато съпартийците му устройват комплот и му взимат името на партията.

Участва в президентските избори през 1992 година, получава 17% от гласовете, което го нарежда на 3-то място сред кандидатите на първия тур. Депутат е в 37-ото и 38-ото народно събрание.

В парламента е председател на парламентарната група на Бизнесблока (1995 – 2001), оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения.

С решение 2/1995 г. на Конституционния съд пълномощията му като народен представител са прекратени предсрочно от 13 април същата година (по време на 37-ото НС) поради двойно гражданство. (американско).

Съболезнования на близките!

LifeOnline.bg - вече и в Instagram, последвайте ни. 

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Къде ще почивате това лято?

 

Покажи резултати