Меню

Избрани новини

Афиш

Отпадна десетгодишна забрана за снимане на емблематичната картина на Пабло Пикасо „Герника“

Но все още трябва да се съобразите с някои правила

 

Арт центърът Рейна София в Мадрид отмени забраната за фотографиране на световноизвестната картина на Пабло Пикасо Герника.

 

Това произведение на изкуството е прехвърлено от Музея за модерно изкуство - Ню Йорк в Испания през 1981 г. и оттогава привлича милиони посетители. Но дълги години на зрителите беше забранено да снимат шедьовъра, дори без светкавица.

 

Но защо галерията реши да премахне тази забрана и защо тя предизвика полемика в миналото?

 

Защо не можеше да снимам Герника на Пикасо?

 

Доскоро забраната за фотографиране беше в сила, за да защити известното произведение на Пикасо от Втората световна война от светкавици на фотоапарати, стативи и селфи стикове, както и за да подобри изживяването на посетителите и да намали задръстванията пред платното.

 

Например, през юни 2022 г. посетител случайно повреди балетния декор на Алберто Санчес в Центъра за изкуства Рейна София, докато си правеше селфи. Същия месец музеят организира частно разглеждане на Герника за Мик Джагър, но това предизвика големи полемики, тъй като след проверката певецът публикува своя снимка с шедьовъра. Социалните медии бяха пълни с възмутени публикации, тъй като снимката на картината е явно нарушение на съществуващите правила, но музеят отказа коментар.

 

Вече всеки може да се снима!

 

Мануел Сегаде, наскоро назначен директор на Центъра за изкуства Рейна София, реши да премахне забраната за снимане на Герника на Пикасо от 1 септември тази година. Той обясни, че промяната в политиката е насочена към подобряване на изживяването на посетителите в музея и им дава възможност да запечатат спомени от посещението си.

 

„Ние просто искахме да можем да направим това както обикновено, без да го обявяваме в пресата или нещо друго", каза директора. „Ние сме постоянно пред обектива на камерите, когато отиваме на концерт, когато посещаваме някакво културно събитие. Вярваме, че няма смисъл Герника да няма емблематичния статут, който заслужава."

 

Забраната за снимане се разпростира върху цялата зала, в която се намираше картината „Герника“. Въпреки че е премахната, някои правила все още са в сила. Посетителите все още нямат право да използват стабилизатори, селфи стикове, стативи или светкавици.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза