Меню

Избрани новини

Пикантерии

Намериха скица на голата Мона Лиза (снимка)

Образът много напомня на Джокондата, и почти сигурно е, че е рисуван от ръката на Леонардо

Във Франция бе намерена рисунка на гола жена, за която експертите смятат, че би могла да бъде скица за картината "Мона Лиза" от Леонардо да Винчи, съобщава BBC News.

Нарисуваният с въглен портрет, известен като "Монна Ванна" (Monna Vanna). Ескизът е съхраняван от 1862 в Музея Конде в Шантии, в района на Париж, и през цялото време се е считало, че е работата на друг художник. Въпреки това, след поредица от изследвания, проведени от Лувъра, на лице е основание да се смята, че е нарисувана от ръката на да Винчи.

Кураторът на изследването Матийо Дедлик отбелязва, че "Монна Ванна" и "Мона Лиза" са с почти еднакъв размер, като приликата в портретите е в образа на лицето и ръцете. "Това почти сигурно е подготовката за живопис с маслени бои" – добавя Делдик, говорейки за фигурата с гола жена.

Анди Уорхол

Служителят на Лувъра Бруно Мотин потвърди, че "Moннa Ванна" е рисувана по времето на да Винчи и е с много високо качество. Въпреки това, според него, почти сигурно е, че част от контура не принадлежи на четката на художника, защото е правен с дясна ръка, а Леонардо е левичар.

Пълното име на "Мона Лиза" или "Джокондата" е "Портрет на мадам Лиза Джокондо." Картината е нарисувана от да Винчи в периода 1503-1505 години. За модел, се счита за Лиза Джерардини, съпругата на търговеца на коприна от Флоренция, Франческо дел Джокондо.

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Коя певица бихте избрали да пее на сватбата ви?

Все по-модерно става известни имена от шоубизнеса да пеят на сватбени тържества

 

Покажи резултати