Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Картина рисувана от Ван Гог в лудницата бе продадена за рекордна сума

Художникът е въдворен в психиатрия след като отрязва ухото си

Картината на Винсент Ван Гог "Разорана нива и орач" причини истинско раздвижване на търг в аукционната къща Кристис и е била продадена за невероятните 81.3 милиона долара. Художникът е работил върху тази картина в края на август и началото на септември 1889 г., когато е бил в психиатрична болница в Реми-дьо-Прованс, близо до Арл.

Винсент Ван Гог влиза в тази болница, след като се скарва с Пол Гоген и отряза ухото си. Спорът с приятеля му така шокира художника, че той не хваща четката за почти девет месеца.

Експертите смятат, че в намазките на "Разораната нива" се проявяват неконтролируемите сили, оказали разрушителен ефект върху разума  на Ван Гог.

Платното от частна колекция, беше продадено на цена от 50 милиона долара. Търгът беше излъчен на живо, отбелязва TASS. Името на купувача остава неназовано по негово искане.

Освен това в Ню Йорк за 12,7 милиона е бил продаден "Импровизация с коне" на Василий Кандиски, творбата на Анри Матис живопис "Регата в Ница" с начална цена 12 милиона е продадена за 16,6 милиона долара.

Общо взето, търгът организиран от американските филантропи Пери Бас и съпругата му Нанси Лий, включва над 60 творби. Общите приходи след аукциона възлизат на 479 милиона долара.

МадонаКоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Какво е нужно да се направи за да се спре домашното насилие?

Според вас кое е най-важното, което трябва да предприеме държавата и обществото за да се спре насилието над партньори?

 

Покажи резултати