Меню

Избрани новини

Фен зона

Забравена в гараж картина отива на търг за 5 милиона долара

Колекционерите може да вдигнат цената на творбата на Джаксън Полък до 15 милиона

Смятана за изгубена картина на известния американски абстрактен художник Джаксън Полък, е била открита в гараж в американския град Скотсдейл (Аризона), съобщава Fox News. 

На 20 юни тя ще бъде продадена на търг с начална цена 5 милиона долара. Въпреки това, според експерти, колекционерите може да платят за нея до 15 милиона долара.

Нарисуваната с гваш безименна творба, в периода между 1945 и 1949, на Полък е намерена през януари 2016 г., в гаража на пенсионер от Аризона. Собственикът на гаража се готвел да се премести в старчески дом, а един съсед му помогнал да изхвърли старите неща, сред които е открита работата на Полък, както и още няколко снимки. Съседът препоръчал картината да се предложи на търг.

Според CNN, с оценката се заел собственикът на аукционна къща Джош Левин. Първоначлно, той оценил картината на 300 долара, но по-късно станало ясно, че може би става въпрос  за работа на Полък.

Джаксън Полък

Джаксън Полък

безименна творба открита случайно в гараж

Оказва се, че картината е подарена на сестрата на пенсионера Дженифър Гордън Косгриф, която се познавала с художника. Когато през 90-те години жената умира, брат й опакова вещите и ги оставя на съхранение в гаража, където остават до началото на 2016.

Пол Джaксън Полък (1912-1956) е американски художник, идеолог и лидер на абстрактния експресионизъм. Той има значително влияние върху изкуството през втората половина на XX век. Една от картините му, озаглавена "N5, 1948", поставя рекорд през 2006 г., когато мексиканският финансист Дейвид Мартинес плати за нея 140 милиона долара.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза