Меню

Избрани новини

Фен зона

Орхидеената страст се развихря и в България (снимки)

Орхидеен експерт създаде малък остров на екзотиката и красотата във Варна.

 

Крум Сотиров е лектор в орхидеените общества на САЩ и Канада, а отскоро – експерт в оранжерията Орхидария край морето. Това е единственото място на Балканския полуостров, където се отглеждат близо 300 вида качествени колекционерски орхидеи.

 

Крум Сотиров и неговият проект Орхидариа

 

До момента са описани около 25 000 вида в природата и се откриват все нови и нови. Хибридите /създадени от човека видове/ са близо 500 000. Орхидеите са примамливи, еротични със своите издадени и обагрени устни и богати аромати и вече изместиха розата като цвете N1 на планетата.

 

„Името orkhis е дадено от древногръцкия философ и ботаник Теофраст. Означава „тестис“, защото грудките на салеповите растения тук, на Балканите, му приличали на тестиси. От тях са се правили напитки, за които се смята, че увеличават половата мощ. Най-известната орхидея, позната отпреди 4000 г., без съмнение, е ванилия.




Тя е била отглеждана от индианците за афродизиак. Името на най-големия род орхидеи – булбофилум, също означава „растящи топки“”. На орхидеите се приписват магични свойства, а също те са „заподозрени“, че могат да тровят хората, докато спят или дори – да ги душат с корените си. Подобни разкази и криминални история са плод на фантазията на автори още от ХIХ в., които приписват на орхидеите свръхестествени сили“, разказва Крум Сотиров.

 

CalantheRosea2

 

В колекционерството на орхидеи има нива – най-масовото е на хора, които отглеждат фаленопсиси, купени от супермаркети и квартални магазинчета. Така се започва с орхидеената страст. След това се продължава с катлея, дендробиум и по-нататък – булбофилом, ангрекум, целогине, неофинетия.

 

 

„Самураите са закичвали шлемовете си с неофинетия, за да ги предпазва от гибел и да усилва  мъжката им сила. В Англия лордове и барони са плащали колосални суми, за да бъде някоя новооткрита орхидея, наречена на тях. И преди 200 години, и сега, орхидеите са белег  на престиж“, казва Крум Сотиров.

 

Неговият проект Орхидария има за цел да доближи амбициозните колекционери до интересни видове, които са трудни за откриване и внасяне в Европа.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

 



Коментари (1)

Флория Този Пафиопедилум на третата снимка е Paphiopedilum exul "Phuket" - радък и награден клон на вида. Наградите му са от Американското и Тайландското орхидеени общества.
04.07.2021 00:20 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза

Коя певица бихте избрали да пее на сватбата ви?

Все по-модерно става известни имена от шоубизнеса да пеят на сватбени тържества

 

Покажи резултати