Меню

Избрани новини

Риалити

Новият сезон на "Фермата" ще се снима в манастир (видео)

Тази есен мотото на шоуто ще бъде "Време за пробуждане"

 

"Има места, които тънат в забрава. Духовни средища, толкова достолепни, че трябва да бъдат възродени! Време е да спрем да наблюдаваме разрухата безучастно, защото пробуждането и промяната не се случват сами! Трябват много общи усилия и вяра... И когато се случат, всички са победители!", се казва в промо видеото за новия сезон на "Фермата", което вече се излъчва.

 

От Би Ти Ви още не са съобщили точната локация на снимките, но ПИК съобщи, че от 1 август участниците са изолирани в запуснатия манастир "Свети Арахангел Михаил" в село Шума, община Годеч.

 

Светата обител се намира на 40 километра северозападно от София и на 6 км източно от Годеч. Според местни предания, манастирът е основан още през XI в. Бил е разрушен от турците, а в последствие - възобновен през XIX век, благодарение на местно момче, получило видение за мястото с останките на стар манастир.

 

Днешният храм е построен върху основите на по-стара, значително по-голяма църква. Строежът е продължил от 1861 до 1863 г., а освещаването му е направено през 1864 г.

 

По-късно към църквата са изградени други сгради – жилищна и стопански, с което се е обособил манастирът. С решение № 3107 от 18. IX. 1978 г. на Комитета за култура, Шумският манастир е обявен за паметник на културата с художествено значение.

 

С днешна дата обаче "Свети Арахангел Михаил" е в почти окаяно състояние. Църквата е що-годе запазена, но едноетажната жилищна сграда и прилежащите й помощни постройки се нуждаят от сериозна реставрация.

 

Именно това ще бъде мисията на участниците във "Фермата".

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Как оценявате нивото на българските сериали?

 

Покажи резултати