Меню

Избрани новини

Риалити

Netflix загуби милион абонати за първи път - Защо не искат да го гледат?

Сериозен отлив от стрийминг платформите

 

Абонирането за услуга за стрийминг е като да поръчате доставка на храна, когато не знаете какво искате да изберете. Просто плащате пари и се надявате, че ще ви донесат нещо вкусно. 

 

Но сега изглежда, че предпочитанията ни се променят. Netflix са първите, които усещат това, като през последните четири месеца, от април до юли, загубиха милион абонати, въпреки че това е наполовина повече, отколкото се опасяваха собствениците: през април ръководството на компанията проговори за възможността два милиона клиенти да спрат да плащат, пише Би Би Си Нюз.

 

Услугата преживя бум на абонаментите по време на пандемията: 18 милиона нови клиенти по целия свят само през 2021 г. Компанията обясни текущите загуби с напускане на руския пазар и повишаването на цените. Има обаче и други причини за спада на интереса към стрийминга сред зрителите.

 

Най-голямата загуба

 

Още преди началото на войната с Украйна руските власти задължиха Netflix да показва федерални телевизионни канали - това изискване трябваше да влезе в сила през март 2022 г. 

 

Компанията отказа да изпълни тези указания и след нахлуването на руските войски в Украйна обяви, че напълно напуска пазара „като се вземат предвид обстоятелствата“.

 

Според компанията от този акт тя е загубила 700 хиляди абонати. Други 600 000 души спряха да използват услугата в САЩ и Канада след увеличението на цените.

 

След като Netflix съобщи, че губи абонати през април, акциите на компанията на Нюйоркската фондова борса паднаха с повече от 20%, а пазарната й стойност падна с над 30 милиарда долара. Акциите на други компании, свързани с филмовата индустрия, включително Disney, започнаха да падат в цената.

 

Руските загуби обаче са само част от проблема. Числата, публикувани от ръководството на Netflix във вторник миналата седмица, показват най-големият спад в историята на компанията. Повечето от напусналите абонати са в САЩ и Канада, на второ място - Европа.

 

"Странни неща" е гледан над милиард часа / кадър от филма


Според Netflix сезон 4 на "Странни неща" ("Stranger Things") е гледан над милиард часа. А Гай Бисън от аналитичната компания Ampere Analysis смята, че загубата на контрол върху пазара за Netflix е неизбежна. 

 

"Когато останеш начело толкова дълго, има само една посока, особено когато стартират много конкуренти. Точно това се случва с Netflix през последните две години", каза Бисън.

 

Цената на акциите на Netflix падна с повече от 60% тази година, тъй като инвеститорите не са доволни от перспективите. 

 

„Загубата на абонати на Netflix беше очаквана, но това остава болезнена точка за компания, чиито приходи зависят изцяло от броя на абонаментите“, обяснява анализаторът на Insider Intelligence Рос Бенеш.

 

Къде отива публиката?

 

Британски експерти отбелязват, че все по-малко хора са готови да плащат за абонамент на сляпо, без да са сигурни, че ще намерят нещо по свой вкус. За някои сериалите загубиха своята привлекателност, тъй като бюджетите на домакинствата се свиха на фона на пандемията, инфлацията и растящите цени на енергията. Да, и конкурентите не спят, търсейки нови интересни предложения за публиката.

 

 

26-годишният британец Джеймс Лейпър е един от онези, които престанаха да следват Netflix през последните месеци. „Миналата година си купих къща – обяснява младият мъж – и сега се опитвам да намаля разходите си, така че анулирах напълно всички месечни абонаменти.“

 

Това, според Лейпър, е повлияно и от покачването на цените на газа и електроенергията във Великобритания. 

 

"В един момент имах абонаменти за четири стрийминг услуги, които всъщност не гледах, което е значителна сума. Netflix легна първо под ножа, защото не ме привличаше много", казва той. И добавя: „Преди пет или шест години гледах почти всичко в Netflix, а сега има малко съдържание, което да ме развълнува.“

 

Лейпър е съгласен с връстника си Матю Роуз, който казва, че гледа много по-малко телевизия, защото съдържанието не е достатъчно добро. „Netflix има страхотни предавания като „Странни неща“ и „Игра на калмари“, но има много програми, които не са на ниво“, каза Роуз, само за големи хитове, защото всички говорят за тях.


Сега Роуз плаща само за Disney+, защото обича Междузвездни войни, тъй като миналата година анулирал абонаменти за други стрийминг услуги, включително Spotify. Вярно е, че той признава, че понякога ги използва, с помощта на безплатен пробен период за нови клиенти.

 

За да гледа Netflix, младият мъж използва акаунта на сестра си, но отбелязва, че ако тя го закрие, самият той няма да се абонира за платформата.

 

Повечето от видеоклиповете на Роуз, казва той, се гледат в YouTube, „защото е по-кратък и е като дълъг TikTok“ с „наистина интересни кратки документални филми“, за които не трябва да се плаща.

 

"Глупости и шедьоври"

 

Все повече и повече британци мислят като Джеймс Лейпър, според компанията за пазарни проучвания Kantar Group. Спрямо миналата година броят на домакинствата, които имат абонамент за поне една стрийминг услуга, е намалял със 700 000. 

 

Младите зрители са най-склонни да напуснат, като тези под 24 все повече използват алтернативни платформи като BBC iPlayer (стрийминг услугата на BBC само за Обединеното кралство) или ITV Hub (подобна услуга на британския комерсиален телевизионен канал ITV).

 

Кадър от "Игра на калмари"

„Игра на калмари“ е най-гледаният сериал в историята на Netflix

 

„The Squid Game“, „Stranger Things“ и „The Bridgertons“ са огромни успехи за Netflix, но новата им стратегия за производство на възможно най-много съдържание се е провалила, казва телевизионният критик Хейли Кембъл. 

 

„Мисля, че Netflix губи абонати, защото продължава да пуска безкрайни предавания, вместо да спре за секунда и да оцени качеството им“, обяснява тя.

 

Хейли казва, че "съотношението глупости към шедьовър" на Netflix не е на ниво, въпреки че сега компанията се старае повече с предавания като LGBTQ тийнейджърската драма Heartstopper.

 

„Сега е най-интересното място за телевизионни предавания е Apple TV+, защото те изглежда наистина поемат рискове и инвестират в правенето на неща като Shining Girls (Shining Girls е фантастичен криминален мини-сериал) или Разделение (Severance е фентъзи сериалът на Бен Стилър )“, казва Кембъл.

 

Според Kantar Group Amazon Prime е привлякла най-голям брой нови абонати в Обединеното кралство през последните три месеца. Хейли Кембъл отдава този успех на факта, че най-интересните предавания на тази платформа не се произвеждат от самия Amazon, а се доставят от студия като HBO.

 

Възхода на абонаментите на Netflix

 

„Скачащи абонаменти“ и реклама

 

Услугата за стрийминг ще предприеме мерки срещу споделянето на акаунти, вярвайки, че намалява растежа на абонатите. „Споделянето“ струва на компанията около 6 милиарда долара годишно.

 

Ръководството на Netflix обаче години наред не успя да намери решение на този проблем. Компанията въведе допълнителна такса за споделяне на акаунти в Латинска Америка и се надява да възпроизведе този модел в други региони.

 

Освен това стрийминг платформите се сблъскват с феномена на „скачащите“ абонаменти – зрителите се отписват от една и се свързват с други услуги, в зависимост от това какво искат да гледат в момента.

 

Netflix се надява да привлече зрители с нови, евтини услуги, финансирани от реклами. Компанията планира да ги пусне в началото на следващата година.

 

Според Guy Bisson услугата, поддържана от реклами, има потенциала да привлече както съществуващи клиенти, които са склонни да напуснат поради увеличение на цените, така и такива, които се притесняват да се регистрират за дългосрочен абонамент.

 

И може би, смята Бисън, диверсифицирането на приходите и генерирането на друг канал за приходи извън абонаментите ще позволи на Netflix да поддържа нивата на приходите си или дори да печели повече.

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза