Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Непознатият Кралев: Маратонец, художник, баща

Маратонецът

 

Преди 35 години – в далечната вече 1986-а година, един младеж ще счупи държавния рекорд по бягане на 20 км за юношите.

 

19-годишният по онова време Красен Кирилов Кралев финишира първи в град Дупница. Рекордът: 1 час, 6 минути и 15 секунди… Спортното постижение се оказва недостижимо за младите ни бегачи и до днес.

Много хора не знаят, но става въпрос за същия Красен Кралев, който е по-известен като бизнесмен, бивш президент на Черно море, политик, а от няколко години и като най-дейния спортен министър, който сме имали.

Но в младостта си варненецът е бегач на дълги разстояния, шампион…

 

 

 

Състезава се в бяганията на 2000, 3000 м с препятствия и дългите дистанции на 5000 и 20 000 m. Участва в националния отбор по кънтри крос на Балканиадата през 1986 и 1987 г., с който печели бронзов медал на два пъти. В годините, които следват, спира с активната състезателна дейност, но пътят му продължава да се преплита със спорта, от който никога не успява да се откъсне напълно. 1989 г. бележи края на спортната кариера на 22-годишния тогава Кралев, който завършва Медицинския университет във Варна.

 

 

След Промените продължава да се образова и зад граница. Специализира мениджмънт на политически кампании в университета на Южна Каролина. Рекламата, маркетингът и публичните комуникации са попрището, което избира за себе си и бързо успява да се наложи като един от най-големите специалисти в бранша.

Преди няколко години Кралев (вече не млад спортист, а министър на младежта и спорта), разказа колко силно пази все още спомена за онези младежки спортни години. Продължавал да сънува как финишира в софийския маратон – постижение, което по стечение на обстоятелствата, му се изплъзва като младеж и му тежи оттогава.

„В единственото ми участие на Софийския маратон се отказах на хотел „Плиска“, 2 км преди финала. Оттогава постоянно сънувам, че го завършвам успешно“, призна Кралев на откриването на маратона в София през 2015 г.

 

 

 

След края на активната си състезателна кариера Красен Кралев остава близо до спорта. След като още на 13 години започва с бокс в школата на „Черно море“, а на 15 вече започва да тренира лека атлетика, той се завръща при „моряците“ през 1993 – този път като член на Управителния съвет на футболния клуб. През 1998 става президент на тима и остава такъв до 2001 г. След това няколко години оглавява Обществения съвет ФК „Черно море“, за да застане отново начело на Надзорния съвет между 2003 и 2007.

По негово време отборът успява да достигне до финала на Купата на България през 2006 година и постига добри резултати в шампионата.

 

Художникът


Годините в бизнеса и политиката не ограбват само от времето за спорт на Красен Кралев. Многото работа го принуждава да загърби и другото си любимо хоби, за което дори близки негови приятели не предполагат – изобразителното изкуство. През 2017 г. всички бяха силно изненадани, когато министърът (тогава в оставка) призна пред света любовта си към рисуването и дори организира самостоятелна изложба.

 

 

 

Малко са били приятелите, които са знаели за влечението му към четката. Но всъщност рисува от дете. В един момент рисуването от занимание, за което все времето не достига, се оказа отдушник за преодоляване на стреса.

„Заради ангажиментите, които имам, трябваше да прибегна до други средства за балансиране на емоциите, защото да си министър е тежко и отговорно, но трябва да съхраниш себе си в тази политическа „мелница“, разказа тогава Кралев.

 

 

 

За 50-ия си юбилей варненецът вече е готов да сподели изкуството си със света – нещо, което допреди това се е свенил да стори.

„Понеже 50 годишнината е по-различна от всички останали, реших да споделя с вас една страна от живота ми, до която съм допускал само най-близките си хора. Без нея, образът няма да е цялостен. Без да имам претенцията да съм художник, изкуството е част от моя живот и ще се радвам да споделя тази моя слабост с вас“, призна тогава той.

Платната, върху които спортният министър излива душата си, бяха показани в  Галерия „Финес“. И – с претенции за художник или не, както сам се изразява, всъщност предизвикаха истински фурор и бяха разграбени за дни.

 

 

Изложбата „50 вдъхновения“ по случай 50-годищнината на министъра представляваше 50 картини, нарисувани в период от 1 година – в откраднати мигове за отдих, предимно вечер. Творбите му са в различни стилове – кубизъм, абстракции, абстрактен импресионизъм. Всички приходи от продажбата на 43 платна, в размер на 37 000 лв., отидоха за лечението на спортисти в нужда.

„Благодаря на най-близкия ми човек в последните 7 години. Виктория ми даде вдъхновението и куража да направя тази изложба. Тя ми даде смелост да посегна отново към четката, нещо което бях скрил дълбоко в себе си“, обяснява той.

 

 

Бащата


„Властта не вдъхновява, а мотивира”, казвал е и преди Красен Кралев. Вдъхновението пък предимно идва от дъщеря му – хубавата и вече пораснала Криста. Именно на нея варненецът първо показва картините си, очаквайки критика. Момичето му обаче се оказва меко и добронамерено по отношение на творбите, които харесва много.

Не е учудващо, че министърът търси мнението на дъщеря си – тя също рисува от малка и то не аматьорски. Любовта към рисуването явно тече във вените и се предава по наследство, защото талантът на Криста е забелязан дори на световен конкурс, а наградата е връчена от самия Мик Джагър.

 

 

 

По принцип министър Кралев ревниво пази личния си живот и за Криста се знаеше само, че е тренирала лека атлетика и че сега е ученичка в гимназията. Познатите на Кралев разказват, че дъщеря му е най-голямата му слабост и гордост. Широката общественост обаче не беше виждала Криста от дете.

В началото на 2021 г. Красен Кралев за първи път от години показа дъщеря си, която вече не е малкото момиче, което бяхме виждали преди. Тя сега е тийнейджърка и, както изглежда от снимките, голяма хубавица.

 

Любител на животните


Част от семейството са и двама четириноги – 9-годишното хъски Крис (едва ли е случайност, че с Криста са почти съименици) и 10-годишният голдън ретривър Бетан, който е на Виктория Петрова. Именно Виктория е тази, която основно полага грижи за домашните любимци. 

Министърът през уикендите обичал дългите разходки с Виктория и кучетата в парка. Разбира се, стига да има време.

Дълбоко свързан с морето, Красен Кралев обожава и аквариумите, а в дома си има цели 5. В тях отглежда основно морски рибки и корали.

 

 

 

Връзката с Русе


Красен Кралев прие присърце номинацията да бъде водач на листата на ГЕРБ-СДС в Русе.

„По време на моите два мандата като министър имах възможност да идвам често в Русе. Създадох много приятелства тук и смятам, че мога да дам много на русенци. Искам да продължим да развиваме града не само в областта на спорта, а като цяло“, каза Кралев в началото на този месец, когато регистрира листата на кандидатите за народни представители.

През годините той не е крил приятелските си отношения с депутата Пламен Нунев. Тяхната екипна работа доведе до реализирането на много спортни проекти в града. Общите инвестиции в спортна инфраструктура в русенско са в размер на 37 млн. лв. Беше извършен ремонт на залата по борба в комплекс „Локомотив“, модернизиран беше Градският стадион, реконструирана беше волейболната зала „Иван Ханджиев“, както и залите за бокс и вдигане на тежести в комплекс „Ялта“. Освен това държавата вложи средства в построяването на многофункционалната „Арена Русе“, а преди броени дни  приключи ремонтът на закритата лекоатлетическа писта в града. Готова вече е залата в гр. Бяла, за която правителството отпусна 1,8 млн. лв. Там и общината се включи с 1,2 млн. лв. собствени средства. В региона бяха изградени много футболни игрища и спортни площадки. Заради безспорния си принос за развитието на региона Пламен Нунев зае второто място в листата.

 

Малко хора обаче знаят, че Кралев приема за свой кумир в леката атлетика Евгени Игнатов. Бившият бегач на средни и дълги разстояния, който е участник на две Олимпиади, също е сред кандидатите за народни представители на ГЕРБ-СДС за Русенския регион. Игнатов е 11-ти в листата. Преди години, още като състезател, Красен Кралев е готов на всичко, за да прекарва повече време с Игнатов и да се учи от него. По време на дългите подготвителни лагери двамата намират начин да си бъдат взаимно полезни. Евгени учи Красен на тънкостите в леката атлетика, а в замяна на това получава… безплатни уроци по английски език в свободното от тренировки време.   

Кралев демонстрира огромно желание да помогне за развитието на региона. „Подхождам с огромно уважение към Русе и русенци, защото знам, че каузата ни е обща – „Русе - развит и модерен град”, коментира той.

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати