Меню

Избрани новини

Музика

На 64 години се спомина Ваня Костова (видео)

Причината за смъртта й остава неясна

 

Късно снощи на Гергьовден неочаквано почина певицата Ваня Костова, съобщи NOVA.


Звездата на българската естрада е била заварена в критично състояние от отзовалия се лекарски екип, които за съжаление не са успели да й помогнат. Към момента причина за кончината на певицата не се посочва. 

 

"Почивай в мир, Ваня! Светъл да е пътят ти!", написа във Facebook здравният министър в оставка професор Костадин Ангелов.

 

Почивай в мир, Ваня! Светъл да е пътят ти!

Публикувахте от Kostadin Angelov в Четвъртък, 6 май 2021 г.

 

„Преди седмица пя с нас на концерт във Велико Търново, по нищо не личеше, че нещо не е наред. Предстои ни голям концерт, на който няма да я има, но ще го посветим на нея“, със сподавен глас сподели композиторът Стефан Диомов пред Лора Стаматис.

 

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. Малко са певиците в България, които така всеотдайно вярват в безкрайната сила на песента. Рожба на бригадирското движение, тя прекарва детството си в Родопите, а завършва английската гимназия в Бургас, където родителите й се установяват в края на 60-те.

 

 

Ваня винаги е изпитвала трудност да съчетава пеенето с реалните житейски норми. Още като ученичка е изключена два пъти, защото пее в нощните програми на увеселителните заведения в Бургас и Слънчев бряг.

 

След като завършва Естрадния отдел в Музикалната академия в класа на Георги Кордов започва професионалната си дейност във вокална група "Тоника СВ" през 1980, като с отличните си гласови възможности и индивидуален маниер на изпълнение до голяма степен определя нейния облик.

 

 

Шлагерите следват един след друг, но в отношенията й с колегите скоро настъпва разрив. Остранена от групата и останала без софийско жителство, Ваня изпада в безизходица, от която я спасява предложението на Управлението на транспортните войски и постъпва през 1986 като солистка на ансамбъл "Магистрали", където работи и Стефан Диомов.

 

В края на 80-те продължава кариерата си като солистка. В репертоара й са включени лирични песни, драматични балади, песни на народите и български народни песни. Сред популярните са "Рождество", "Звезда", Конче мое", "Вишна".

 

 

 

През 90-те изнася десетки благотворителни концерти из цялата страна и преживява щастливи мигове с възродената "Фамилия Тоника".

 

Нейната песен "Звезди в моята нощ" по стихове на Петя Дубарова получава І награда на "Бургас и морето" - 1998. Мечтата й е да издаде албум с песни по стихове на Петя Дубарова, които събира над 10 години. През 2001 отново се отделя от Тоника.

 

Следват две самостоятелни турнета в Канада и САЩ, където изнася десетки концерти пред зажаднелите за красива българска музика родни емигранти.

 

През 2004 печели първата награда на фестивала "Пирин фолк" в Банско в дует със сина си Боян, а през 2005 прави турне в Австралия и Нова Зенландия, където представи своите неповторими шлагери. На 30 юни 2008 Ваня Костова отбеляза 25-годишнината на самостоятелната си кариера на сцената с голям концерт в любимата си зала "България".

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Къде ще посрещнете Нова Година?

 

Покажи резултати