Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Меган Маркъл получи свой кралски герб (снимки)

Какво трябва да притежавате за да получите и вие своят хералдически знак?

Съпругата на принц Хари, херцогинята на Съсекс, вече има собствен герб, който в частност отразява факта, че Меган Маркъл е роден в Калифорния.

В центъра на герба е поставен щит, чието дясно поле е в синьо за да напомня за Тихия океан. То е пресечено от две златни ивици, символизиращи лъчите на слънцето и три пера за писане като символ на комуникацията и силата на думата.

Според пресслужбата на двореца Кенсингтън, самата херцогиня участвала активно в разработването на герба си, създаден от Хералдическата камара в Лондон.

Поддържащият щита лъв отляво е символът на съпруга й - херцогът на Съсекс, и датира от 1603 г., когато на английския трон се качва първият представител на кралската династия на Стюартите.

Вторите поддръжници на щита се отнасят до ново провъзгласената херцогиня – бяла птица с разперени криле и вдигнат отворен клюн, които, подобно на перата върху щита показват силата и значението на комуникацията.

Гербът на Меган Маркъл

Това е традиционно изображение - хералдическите знаци на съпругите на членовете на кралското семейство често имат един настойник, принадлежащ на съпруга, а вторият ги представлява тях самите.

Под щита върху зелена трева може да се видят жълти макове - официалните цветя на Калифорния - и отглежданото в градината на двореца Кенсингтън цвете Звездица, което беше избродирано и на сватбения воал Меган.

Щитът е увенчан с корона, украсена с два кръста, четири хералдически лилии и две стилизирани листа от ягоди. Съгласно Кралския указ от 1917 г., такава главна част се поставя само върху гербовете на синовете и дъщерите на наследника на трона.

Херълдмистър Томас Уудкок от Херълдическата камара отбелязва, че херцогинята на Съсекс е проявила голям интерес към разработването на герба.

"Добрият хералдически дизайн е почти винаги прост, а гербът на херцогинята от Съсекс много се вписва в колекцията от четирикратни кралски гербове на Великобритания", казва Уудкок.

"Хералдиката като форма на идентификация процъфтява вече почти 900 години в Европа, гербовете се използват както от частни лица, така и от големи организации или асоциации - като например градове, университети или търговски сдружения и гилдии." - добави той.

Гербът на семейство Мидълтън

Гербът на семейство Мидълтън

През 2011 г. бе създаден специален герб за семейството на херцогинята на Кеймбридж - Кейт Мидълтън. Той има изобразени бели орнаменти символизиращи планините, което показва любовта на семейство Мидълтън към Езерния край (северната част на Англия) и ските.

Тъй като на герба е предоставено не лично на Кейт Мидълтън, а на семейството, това означава, че е разрешено да се използва и от брата и сестрата на херцогинята на Кеймбридж.

На съвместни герб на херцога и херцогинята на Кеймбридж са обединени два щита - принц Уилям, подкрепян от лъв и семейство Мидълтън, подкрепен от еднорог.

Право на герб

Що се отнася до семейството и близките на херцогинята на Съсекс, й полусестра й по бащина линия - Саманта Грант, която по-рано в интервю за Telegraf нарeчe "огромна обида" факта, че баща им, Томас Маркъл не е получил собствен герб.

Като американски гражданин, Томас Маркъл има право да поиска да получи почетен герб, ако всички други обичайни критерии като допустимост са налични, но той също така ще трябва да докаже, че в рода си има предци, които са поданици на британската корона до 1783 г., когато Великобритания признава независимостта на Америка.

Във Великобритания, личния герб може да се използва само ако е предоставен на притежателя му или ако е получен в миналото от един от предците по мъжка линия.

На индивидуалните организации може да бъде предоставен герб.

Първите гербове се появяват като отличителни знаци през XII век и традиционно са ги носели на доспехите си по време на турнири, така че участниците да могат да разпознават противниците си.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза