Меню

Избрани новини

Фен зона

Дисни губи правата върху най-ценния си герой - Мики Маус?

Образът на Мечо Пух е общодостъпен още от тази година

 

През 2024 г. първата версия на „Мики Маус“ на Дисни ще стане обществено достояние.

Анимационният образ се появява за първи път през 1928 г. в късометражния "Steamboat Willie" - първия анимационен филм, в който се използва синхронизирано озвучаване.

 

В Съединените щати авторските права върху оригинални авторски произведения продължават до смъртта на автора, след което се прибавят още 70 години. Но за произведения, създадени анонимно, псевдоанонимно, или като част от работата на даден служител, периодът след смъртта се увеличава до 95 години.

 

За творбите, които са били публикувани преди 1978 г., като „Мики Маус“, авторското право важи само 95 години от датата, в която за пръв път са били показани.

 

Защитени за 95 години

 

Първата версия на „Мики Маус“ се намира към края на своята 95-годишна защита. Но известната мишка претърпява няколко трансформации от 1928 г. насам и версиите на Мики Маус след нея все още ще се ползват със защита, докато изтекат и техните 95 години.

 

Оригиналният Мики Маус изглежда по-различно от кръглата мишка, която познаваме. Той е имал остър нос като на плъх и кльощави ръце и крака. И въпреки че Дисни могат да загубят авторските права върху "Steamboat Willie", те все още могат да запазят частично интелектуалната собственост, ако образът на мишката от него бъде призната за търговска марка.

 

"Първият въпрос е дали Дисни използват "Steamboat Willie" не само като герой, но и като свой символ", обяснява пред ДВ Джейн Гинсбърг, професор по интелектуална собственост в областта на литературата и артистичните форми от Юридическия факултет в Колумбия, Ню Йорк.

 

Steamboat Willie - първият филм с Мики Маус

 

Авторско право и търговска марка

 

Търговската марка е разпознаваем символ или израз, свързан с продукт или услуга на определена компания или физическо лице. За разлика от авторското право, тя може да се ползва с вечна защита.

 

На територията на САЩ не е необходимо една търговска марка да бъде изрично регистрирана, за да се смята за такава и да се ползва със защита.

 

Ако версията на Мики Маус в "Steamboat Willie" се възприема като символ на Дисни, тогава компанията може да претендира, че това е нейна търговска марка. Това би означавало, че героите биха могли да бъдат използвани, но само по начин, по който да не бъдат обърквани в новите творби с тези от оригиналните филми на Дисни.

 

 

Мечо Пух като сериен убиец

 

Оригиналните истории и герои от "Мечо Пух" на А. А. Милн (1926 г.) стават обществено достояние в началото на 2022 година.

 

Но легендарният образ на героя на Дисни - жълтото мече с червена тениска, което се появява за първи път в кратък анимационен филм през 1966 г., все още е защитено от авторско право. Компанията също има собственост и върху няколко търговски марки, свързани с популярното мече, което ограничава използването на образа му върху продукти.

 

Филмът на ужасите "Мечо Пух: Кръв и мед" тества границите на интелектуалната собственост на Дисни върху изображението на този герой. Филмът, който ще има премиера тази година, преобразява героя на А.А. Милн в сериен убиец.

 

Режисьорът му Рис Уотърфийлд разказва пред Variety, че екипът е направил всичко възможно, за да направи така, че образът на Мечо Пух в лентата да бъде базиран единствено върху версията му от 1926 година.

 

В новата лента мечето, обичащо мед, не може да бъде объркано по нищо друго с това на Дисни, освен по името си. Мечо Пух носи костюм на дървар, а чертите на лицето му са изкривени.

 

В света на мъртвите търговски марки

Ако обаче дадена търговска марка се превърне в общ термин за клас продукти или услуги, правоносителят може да загуби собствеността си върху нея. Затова и през 2013 г. „Гугъл“ заплаши да предприеме мерки срещу потребителите, които използват "google" като глагол, освен ако не използват търсачката.

 

Известните примери за марки и продукти, които са се превърнали в общи термини, включват Аспирин, Ескалатор и Термос.

 

"Всъщност съществуват цял куп мъртви търговски марки, които са загубили връзка, често защото собственикът на търговската марка не е контролирал правилно използването им. Така думата е престанала да означава отделна марка", казва още Гинсбърг.

 

 

Защо авторското право е временно?

 

Клаузата за патентите и авторските права в Конституцията на САЩ гласи, че Конгресът има право "да насърчава напредъка на науката и полезните изкуства, като осигурява за ограничен период от време на авторите и изобретателите изключителното право върху съответните им трудове и открития".

 

Как може да насърчите прогреса на знанието? Първо карате хората да създават произведения, а след това осигурявате широк достъп до тези произведения. И в крайна сметка преминаването на произведенията в обществено достояние ги прави напълно достъпни, коментира Гинсбърг.

 

През 1998 г. към срока на авторското право в САЩ бяха прибавени още 20 години. Преди това срокът на авторското право беше 50 години плюс живота на автора. Това даде на Disney допълнителни 20 години защита за оригиналния Мики Маус. Германия беше една от първите страни в Европейския съюз, която увеличи срока на авторското право на до живот плюс 70 години. / източник ПИК.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати