Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Ако носим ментета, влизаме в затвора

Снимка: Replica Finder

Наказанието е от две до пет години на топло

Честито, вече и в България носенето на ментета е подсъдимо. Дори не е нужно да има имитирано лого, наподобеният дизайн също влиза в графата. Например чанта, която копира  елементи, попадащи под авторското право, също може да ни навлече наказание.
Ето какво предвижда Наказателният кодекс:  
„Който без необходимото по закон съгласие държи материални носители, съдържащи обект на авторско или сродно на него право на стойност в големи размери, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години и глоба от две до пет хиляди лева. Ако деянието е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до шест години и глоба до десет хиляди лева. За маловажни случаи деецът се наказва по административен ред по Закона за авторското право и сродните му права. Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е, и се унищожава”.

Понятието „големи размери“ в Наказателния кодекс възлиза на 1000 лева. Пред „19 минути“ адвокатската кантора Божинов&Божинов потвърди, че носенето на „реплики“, „ментета“ и „имитации“ е наказуемо. Същата кантора е посочена в документа Криминално преследване срещу фалшифицирането, издаден от ИНТА – Световната асоциация на търговските марки, като защитник на авторските права в България.

Какво ще се случи с бамбините и батките в студентски град... очакваме да видим

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Какви светски новини искате да четете през 2023 година?

 

Покажи резултати