Меню

Избрани новини

Риалити

Журито в MasterChef си говорят на "цуци"

Явор Сарафов е новото попълнение в шефския панел

 

Шефът на шефовете Явор Сарафов, който през новия сезон ще бъде част от журито в кулинарното предаване MasterChef, вече гостува в ефира на „Преди обед“

Той е завършил право, но никога не е практикувал професията юрист. От 30 години се занимава с търговия, обожава храната и дори определя себе си като лаком човек. Фен е на уличната храна, обожава хубавото вино и изненадите. Кара ски, практикува кайтсърф, обича ветроходството и да се гмурка.

Има две деца, които вървят уверено напред в своето развитие и с чиито постижения и награди се гордее. За поканата да бъде част от новото жури в MasterChef, Явор разказва, че се навил след съвет от своя най-добър приятел Виктор Ангелов. Двамата са толкова близки, че се обръщат един към друг с "цуци".

"Първоначално отказах, защото имах много ангажименти. Но след като споделих за поканата със своя партньор и близък приятел Chef Виктор Ангелов, той ме посъветва „да скоча в тигана“, защото е супер предизвикателство. Приех да участвам, защото така съм устроен – винаги искам нови предизвикателства, нови начинания.

„В MasterChef мога да гледам през малко по-различна призма - като ресторантьор, консуматор и като бизнес мениджър, дали искам такива хора да работят за мен. Гледам участниците като личностни качества, които притежават, техническа подготовка и от трета страна – в каква степен всеки един от тях е готов за това предизвикателство. За тези от тях, които искат да продължат да се развиват в тази посока, съм готов както да им покажа какво се случва в действителност в една кухня, така и да им подам ръка и да предам своя опит в нещо, в което искат да се развиват. Аз управлявам процесите, в които работят chef-овете. Мога да готвя, правя го по-скоро за удоволствие. Имам доста добра теоретична подготовка“, допълва Сарафов и не крие, че за да си добър търговец в България е необходимо добър нюх, много късмет и с много работа.

 

 

За своята дългогодишна връзка с правото, Явор разказва:

„Записах право, защото ми изглеждаше романтично и интересно, харесвам концепцията за пледоариите, за защита на невинните. Записах право, но в 5 курс, втори семестър, ме скъсаха по наказателно право и захвърлих всичко, защото в този момент имах дете и много работа. 15 години по-късно записах отново и този път завърших. Правото дава много, особено на хора, боравещи с документи, затова съм щастлив, че записах и завърших тази специалност.“

Голямата любов на Явор, обаче, се оказват бизнесът и храната.

Сарафов не крие, че обича да пътува и навсякъде по света да опитва нови неща. Днес смята, че няма вредни храни, а вредни количества. Свободното време на Явор е добре уплътнено с любимите му занимания. Два-три пъти в седмица играе на тенис на маса. Всички останали хобита се практикуват често, защото са свързани с удоволствието от смяна на локацията, хубава компания и храна.

 

Освен Явор Сарафов журито попълват Илиан Кустев и Александър Таралежков

 

Кариерата на шеф Кустев е забележителна и не случайно той се налага като едно от големите имена в кулинарията у нас и по света. Въпреки че мечтата му е била да стане футболист, любопитството го отвежда в кухнята, а години по-късно вече готви за политици от ранга на турския президент Реджеп Ердоган, принц Чарлз, Маргарет Тачър и за звезди от шоубизнеса като актьора Брад Пит.

Първите си стъпки шеф Кустев прави в Нидерландия и България. Събитията го отвеждат в Лондон, където става част от екипа на шеф Джон Уилиямс в петзвездния Ritz Hotel. Там Кустев „се шлифова“, а през 2006г. е увековечен на снимката за 100-годишния юбилей на Ritz. През 2016г. заминава за Париж, където твори рамо до рамо с Chef Пиер Гание в ресторант с три звезди Мишлен. Професионалният му път го отвежда и в Павильон Ледойен - по това време с три Мишлен звезди и заемащ престижното 9 място в света. Там създава шедьоври с Яник Алено, известен като бога на сосовете в модерната днешна френска кулинария.

Не по-малки са успехите на шеф Кустев и в България. За своите 26 години професионален опит, той е консултирал и ръководил редица престижни ресторанти и вериги у нас, работил е със световно-известни имена, сред които личният готвач на Мадона - Джико Хамиджукоку. През 2019г. Кустев сбъдва мечтата си да отвори собствен ресторант, но пандемията казва тежката си дума. Към момента той е кулинарен консултант и партньор във фирма, чиято дейност е насочена към търговия основно на млечни продукти.

Шеф Кустев е има славата на кулинарен експериментатор, чиниите му се отличават с изтънчен вкус, а в тях присъстват най-различни продукти.

 

Шеф Александър Таралежков

 

Александър Таралежков е роден в София, но още много млад става гражданин на света. Едва навършил пълнолетие се озовава в Лондон, където завършва „Продуктов дизайн“ в световно признатия университет Central Saint Martins. Под влиянието на един от преподавателите си започва да се занимава с „Хоспиталити дизайн“, а по-късно започва работа като Креативен директор в едно от водещите печатни издания и платформи в индустрията - CODE Hospitality. Професионалните му изяви го срещат с множество от най-значимите ресторантьори и шеф/главни готвачи в света, а последвалото десетилетие е изпълнено с пътувания по целия свят.

Таралежков прекарва месеци в проучване на местните култури и кухни, като прилага наученото към многобройните си проекти. Преди няколко години на събитие Александър се запознава с Каликса Киландър - фермер, който със специализираната си продукция зарежда цяло съзвездие от Лондонски ресторанти, носители на звезда „Мишлен“. С опита си от няколко предишни кулинарни изяви, Таралежков започва да готви като част от програмата във фермата на Киландър Flourish Produce по време на дневните визити на готвачите. Няколко месеца по-късно Александър се установява на крайбрежието на Кент, където и в момента развива кулинарната си практика.

Очарован от възможността за готвене на открито, диво събиране на растения и отглеждане на собствена продукция, той се залавя именно с това в Градината на Англия. В началото на 2021г., Таралежков създава Долма Бар – място, което се отличава с оригинална ресторантска концепция и се фокусира върху „сарми и долми - свити и пълнени“. Тези кулинарни изделия са изключително популярни от Балканите чак до Близкия Изток и изискват голямо майсторство и внимание. Долма Бар бързо се утвърждава като любим на кулинарните критици и местните гости и става носител на Балканската гастрономическа култура. Това довежда до интерес от страна на световния частен членски клуб Сохо Хаус и последвал поп-ъп ресторант в Лондонския им клуб през януари и февруари 2022

В момента Таралежков разработва и споделя рецепти за публикации за вестник Гардиан и работи активно върху първата си готварска книга, вдъхновена от кулинарната му философия и характерния му почерк, продиктуван от Балканската кухня и отвъд. На дневен ред в работата му е и изграждане на платформа за развитие на съвременна кулинарна култура. Тя ще включва академия за кулинарно мислене, която ще развива млади таланти и работилница, фокусирана върху разработването на нови ресторантски концепции и продукти.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати