Меню

Избрани новини

Афиш

За празника на Варна Красен Кралев събра 42 нови творби в изложба! (снимки и видео)

Снимка: Facebook/krassen.kralev

Експозицията е благотворителна и всички събрани средства ще бъдат дарени на СБХ Варна

 

Ценителите на изобразителното изкуство и арт критиците оцениха високо втората самостоятелна изложба на Красен Кралев. Бившият спортен министър изложи 42 нови творби живопис – негови актуални произведения, обединени под името „Вдъхновение“ 2.

 

Творбите бяха представени тематично в серии „Рапсодия“, „Калейдоскоп“, „Паралели“, „Ordo ab Chao“, „Моята риба“.

 

„Има много неща в живота на един човек, които го вдъхновяват - близките хора, неговият личен свят. Тук могат да се видят нещата, които са част от моя живот, част от моите вълнения. Аз много обичам морето, въпреки че от години живея в София, никога не съм се откъсвал, винаги съм бил част от Варна и съм се чувствал варненец.

Така че това можете да го видите в изложбата, присъства отчетливо. Геометрията също е нещо, което много ме вълнува, защото смятам, че това е божествената наука, която дава друг прочит върху нещата“, каза Кралев пред БНТ след откриването на експозицията в Галерия „Графит“ на бул. Княз Борис I във Варна.

„Видях ценни за мен хора, които ме подкрепиха и искрено се зарадваха на творбите ми. Когато подредиш хаоса в теб, ще видиш, че отвън няма нищо за подреждане. Беше страхотно изживяване“, коментира по-късно Кралев във Фейсбук.

 

Картините ще останат изложени до 25 август. Някои от тях бяха откупени веднага и вече имат нови собственици. Всички средства от продажбите ще бъдат дарени за благотворителност.

 

„Благодаря на всички, които откупиха картини. Средствата ще бъдат дарени за благородна кауза на СБХ-Варна. Благодаря на куратора доцент Деница Янева, на Венци Антонов и Ненко Чернев, които ми дадоха кураж да изложа платната си в родния ми град“, изказа благодарности още Красен Кралев.

 

Събитието беше уважено както от политици и кметове, така и от представители на варненския арт елит.

 

Приятели, ценители и колеги препълниха Галерия "Графит" за откриването на изложбата "Вдъхновения 2" на Красен Кралев / снимка: LifeOnline.bg

 

 „Безспорен е приносът на Красен Кралев да защити своята индивидуалност в съвременното модерно изкуство, да гарантира собствен подход, форма и стилово разнообразие. За всичко това спомага личният му избор да отрази динамиката на разнообразните решения, форми, символи и образи. Изграждането на собствената позиция гарантира персоналния подход при реализация на творбите“, коментира в своята рецензия председателят на СБХ – Варна Венцеслав Антонов.

 

Той акцентира върху способността на твореца да схване и да създаде творби, провокирани от съзнанието и подсъзнанието, под влияние на символи, които се появяват във форма и цвят, често като видения или неосъзната телепатия.

 

„Окото и мозъкът представляват само един инструмент, с помощта на който виждането дава възможност за реализация на духовното чувство. Така една част от материята става способна да създаде произведение на изкуството, съгласно законите на красотата. Реалността на това се държи на духовния подтик на художника да предаде изящна форма на изображението. В творбите на автора е подчертан мигът на движението, на преходното и непреходното, в цялата всеобхватност на безвремието“, подчертава Антонов.

 

Венцеслав Антонов, Красен Кралев, Деница Янева, Ненко Чернев / снимка: LifeOnline.bg

 

„Мисловните конструкции подчертават интелекта и емоцията на сюжетите. Те стават послания, с претенция да утвърдят твореца и неговото творчество, на базата на трайни величини. Всичко това определя Красен Кралев като свободен артист, който дава личен принос със своето творчество в съвременното изобразително изкуство“, гласи още рецензията на творбите, които бяха посрещнати радушно от критиката.

 

Всички средства от първата самостоятелна изложба на Красен Кралев през 2017 г. бяха дарени на Фондация „Български спорт” за лечение на спортисти. Тогава бяха продадени 42 картини, а дарението възлизаше на 37 хил. лв.

 

***

Красен Кралев е роден на 2 януари 1967 г. във Варна, където завършва Първа езикова гимназия и Висшия медицински университет. Специализира Мениджмънт на политически кампании в университета на Южна Каролина, САЩ през 1990 г.

Утвърден експерт с 25 години практика в областта на публичните комуникации, с резултати, оценени от професионални форуми в Ню Йорк, Лондон, Кан и София.

Народен представител от ПП ГЕРБ в XLIII, XLIV, XLV, XLVI, XLVII Народно събрание.

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Вярвате ли, че Юлиан Вергов е пребил Диана Димитрова?

 

Покажи резултати