Меню

Избрани новини

Музика

Устата шокира с новия си клип пред Кремъл! (видео)

„Свободата на словото“ е новата провокация на рапъра

 

Рапърът Иван Динев – Устата пусна нова песен и с нея ясно заявява, че органът чието име носи няма да си го затваря.

 

Просто Устата избира свободата на словото, която според него и Преди и Сега ни е отнета.

 

По-скандален от текста обаче може да ви се стори клипа, който започва с кадри на изпълнителя пред Кремъл, след това камерата се прехвърля в Европарламента в Брюксел, а за финал Устата размахва конституцията на фона на триъгълника на властта.

 

В парчето Устата реди рими по особено наболели проблеми от съвременната ситуация в България.

 

Засегнал е темите, които най-много го дразнят и притесняват. Като се започне от привържениците на „старото“ – т.е. носталгично настроените към времето на социализма и „новото“ – смятащите, че сегашното е най-доброто в историята на България.

 

Текста носи идеята на автора, че трябва да сме по-сплотени и независими от геополитическите напъни на световните сили. Да не  позволяваме на външно въздействие и натиск от други държави, които се стараят да чертаят хода ни на развитие, да не се поддаваме на разделение и да не правим саможертви в услуга на чуждоземци.

 

Устата не пропуска да спомене щекотливи теми като „македонците“ и „толерастите“, „софийските псевдо-интелигенти“, вдигнатите юмруци и псевдо-патриотичното дърдорене.

 

 

Под словесната му рап атака попадат и европейските и американски партньори на България, които в текста на песента са оприличени на „сутеньори“. В римите място си намират фрази за „посолствата“, „сглобките“, и „боклуци, дето сменят Конституция(та)“, дори индиректно е намесен и президента Румен Радев – „не юмруци, а трябва Революция!“.

 

Лирическия герой набляга на своето право на свобода на словото и необвързаност с намерението, че ако бъде цензуриран би искал въже и табуретка, „(У)крайна сметка не съм марионетка“.

 

За финал Устата споменава „колегите гларуси и гугутки просто… мълчат като…“, което вероятно е насочено към изпълнители от крайбрежието или... за който се разпознае... 

 

Едва ли е случайно, че докато пее първия рефрен който завършва с „между старото и между новото – избирам свободата  на словото“ декорът зад него е Кремълския дворец, следващия рефрен обаче завършва само с „избирам свободата“, а за фон е избрана сградата на Европарламента.

 

Автор на текста на песента „Свободата на словото“ е Иван Динев, който е и режисирал видеоклипа. 

 

Песента е поредното предизвикателство към анализаторите, които се препотиха през пролетта, когато той разбуни духовете и предизвика полемика с песента си „Шарени джендъри“, преди нея пък Устата изнесе Урок по История на Македония. Песента направо вбеси западните ни комшии и те го заринаха с лавина от смъртни заплахи.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (1)

Ухото Този си умира да го забелязват. С неговите стихотворения ми прилича на Джорджано. Много дразнещ.
04.12.2023 16:37 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза