Меню

Избрани новини

Афиш

София куиър форум 2020 показва „ИСТОРИЯ НА ПРЕОБЛИЧАНЕТО В БЪЛГАРИЯ“ онлайн (видео)

Проектът е на художниците Ясен Згуровски и Боряна Росса

 

Изложбата в галерия „Структура“, която представя част от проекта, няма да има откриване на живо, поради пандемичната обстановка, но ще бъде отворена на 5 януари и достъпна за разглеждане в продължение на месец.

 

 Какво да очакваме на 28-ми декември?

 

“История на преобличането в България” е преди всичко архивен онлайн проект, който ще бъде постепенно изграждан до края на месец май 2021 г. на адрес: http://dragbg.sofiaqueerforum.org.

 

На 28-ми декември художниците Ясен Згуровски и Боряна Росса ще представят проекта си и поставянето на началото на онлайн архива с първите постъпления в него. Пълната версия на архива, както и печатният каталог на проекта ще бъдат представени на събитие през месец май, което се надяваме на бъде на живо.

 

На 28-ми декември художниците ще направят и виртуална разходка в изложбата в галерия „Структура“ с участието на авторите - Войн де Войн, Иво Димчев, Ясен Згуровски, Даниела Костова, Лубри, Боряна Росса, Калин Серапионов, Кристиян Чалъков и Михаил Вучков, включваща и кратка версия на интервютата с драг кралици и хора на изкуството, чиито пълни версии ще бъдат постепенно публикувани в онлайн архива.

Боряна Росса ще представи „Коренището на преобличането“ – спекулативна схема, състояща се от 15 нейни портретни рисунки на драг кралици и дейци на изкуството, която показва взаимовръзките или контрастите между драг сцената и изкуствата. Това представяне на архива ще бъде последвано от дискусия за целите на този проект, която ще бъде модерирана от философа Станимир Панайотов и по време на която ще можете да зададете вашите въпроси.

 

Какво ще бъде съдържанието на онлайн архива?

 

lВидео интервюта с драг кралици и крале от различни поколения и артисти, които работят с темата за преобличането и представленията на пола. Тези интервюта прокарват паралели или създават противопоставяния между различните форми на преобличане, като понякога драг културата е в пряка връзка с различни форми на изкуството, а в други случаи преобличането е по-скоро свързано с историята на театъра, ритуала, фолклора или дори развитието на технологиите.

 

Между интервюираните са кралиците Елза Парини, Жулиета Интергалактика, Дженифър Бенедикшън, Енгима Чадел, Мис Бони (Борислав Соколов), Урсула (Борислав Сапунджиев), фейсконтролът Кешишева, дизайнерката Мариела Гемишева, художниците Ясен Згуровски, Калин Серапионов и Боряна Росса, театралните режисьорки Възкресия Вихърова и Ани Васева, актьорът Леонид Йовчев, изкуствоведът Борис Костадинов и др., както и представителки на най-новото поколение в драг и куиър активизма в България от „Куиър въртележка“ в лицето на Глория Филипова, Галина Безлова и Лия Манчева.

 

 

Ахивни фотографии и видео материали, които ще бъдат постепенно публикувани на сайта на проекта. В планирания каталог ще бъдат публикувани и аналитични текстове, базирани върху архивните материали.

Форумът ще бъде съпътстван от две дискусии, които ще се случат в месеците до май 2021 г. и ще бъдат публикувани в онлайн архива.

 

Каква е идеята на „История на преобличането в България“?


„История на преобличането“ е посветен на историята на драг пърформанса в България с фокус върху 90-те и има за цел да създаде широко достъпна информационна база, която ще провокира разговор между поколения драг изпълнители и тези, които се вдъхновяват от тях, включвайки центрове на драг пърформанса от цялата страна.

 

Типично за унисекс и техно естетиката на 90-те, драг културата е широко разпространена като комерсиално направление в модата и музиката, и определя профила на новото и младежкото от тези години в световен мащаб. Специфично за българската ситуация е, че въпреки субкултурността на драг сцената тя е широко приета и не е типична само за куиър средите, както на други места.

Спартакус“ в София и Варна, „Калигула“ в Пловдив, „Оскар Уайлд“ и „Александър“ във Варна не са просто „гей барове“: в тях ходят и хетеросексуални хора, а самата общност на посетителите на клуба е допълнително създавана от избора на фейс-контрола на входа, който преценява дали външния вид подхожда на куиър и драг атмосферата в бара, без непременно да визира сексуалността на всеки един от посетителите. Екстравагантните и често преувеличени превъплъщения в другия пол са високо ценени и включени. Поради това включване сцената е силно вдъхновяваща за поколенията художници и културни дейци, започнали своята кариера през 90-те, и поставя началото на художествено изразяване и начин на живот със своето влияние и днес.

 

Темата за преобличането е била винаги актуална и присъства в много разнообразни пластове на българската култура от векове. Примери са народните традиции на преобличане на мъже като жени и на жени като мъже от времето на траките. Тези традиции продължават да присъстват широко в българския фолклор и в религиозните обреди, като обичаите по време на Бабинден, ритуалът Совойница, кукерските празници и др. Подобни ритуали и тяхното сравнително разглеждане с днешния ден отразяват не само пластичността на човешката сексуалност, но и поливалентността на половите роли в обществото.

 

Откриване на 28 декември 2020 г., понеделник, онлайн в ZOOM от 19,30 ч. местно време !

 

ZOOM: 950 5058 3330

https://syracuseuniversity.zoom.us/j/95050583330

Откриването ще се състои от онлайн тур на проекта, представен от Згуровски и Росса,

и дискусия с публиката, модерирана от Станимир Панайотов.

 

Откриването ще бъде излъчвано на живо във фейсбук страницата на форума:

https://www.facebook.com/sofiaqueerforum

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 Коментари (1)

Lokmailnew http://mmm.com.ua/
16.04.2021 03:49 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза

Коя певица бихте избрали да пее на сватбата ви?

Все по-модерно става известни имена от шоубизнеса да пеят на сватбени тържества

 

Покажи резултати