Меню

Избрани новини

Пикантерии

Соц цензура! „Балкантон“ за малко да спре албум на „Ритон“ заради голотии

Културтрегерите връщали обложката на плочата заради разголените гърди на Катя

Изненада, която ще зарадва най-вече колеционерите сред почитателите на "Ритон", се крие в албума "Златен Ритон". Дуетът издаде компакт-диска паралелно с юбилея си "Музика и любов", която влезе в музикалната история с грандиозния спектакъл в Зала 1 на НДК на 18 октомври.

Изненадата се крие в обложката на диска. Върху нея са отпечатани всички албуми, издадени през 40-те години, в които "Ритон" са на сцена, съобщава официалната страница на дуета във "Фейсбук". От вътрешната страна на обложката се крият дългосвирещите винилови плочи, дисковете, аудикасетите, видеокасетите - там е и скандалната снимка на Катя и Здравко за плочата "Прегърни ме", научи LifeOnline.bg

Всичко знаещи хроникьори на поп сцената у нас припомнят за скандала, който навремето се развихрил около винила, събрал много от хитовете на "Ритон" като "Между да и не", "Някога, а не сега", "Къде си", "Двете длани ми дай" и, разбира се, "Прегърни ме", дала името си на албума.

На фотосесията преди отпечатването на плочата Здравко се снимал гол до кръста. А Катя по рокля с тънки презрамки, които обаче не се виждали на кадъра и така се създала илюзия, че и двамата са голи.

От "Балкантон" категорично отказали да разпространят из търговската мрежа плоча с голите звезди. Все пак през 1982 г., за времето на соца подобни кадри бяха немислими. Последвал втори опит - на кадър №2, изпратен до българската звукозаписна компания, Здравко вече облякъл сако, но половинката му - отново с голи рамене. И тази снимка не била одобрена. Едва от третия опит, обложката била отпратена за предпечат. Инструкциите на "Балкантон" били да се вижда поне сантиметър-два от роклята на едрогърдата певица.

Крайният вариант на обложката на "Прегърни ме"

От две години насам "Ритон" се върнаха към доброто старо време и предизвикаха носталгия сред ценителите на аналоговия звук, издавайки два албума и на грамофонни плочи - червената "Пътят към твоето сърце" и жълтата "Ритон в ритъма латино". Подобно предизвикателство колегите им в музикалния бранш все още нямат смелост да предприемат - както творците от тяхното поколение, така и младите изпълнители.

"Златен Ритон" също ще има винилова версия, този път в бяло.

Източник ПИККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза