Меню

Избрани новини

Музика

Ще търсят изгубената през 1969 бас китара на Маккартни в целия свят (видео)

Инструментът може да достигне рекордна тръжна цена от над 6 милиона долара

 

Започна световно търсене на един от най-известните музикални инструменти в света: бас китарата Карл Хьофнер (Karl Höfner) собственост на Пол Маккартни. Издирването се провежда като част от проекта Lost Bass, който събира информация за потенциалното местоположение на инструмента, който е наречен "най-важният бас в историята".

 

Маккартни купува китарата през 1961 г. в Хамбург за 38 щатски долара (над 1000 долара днес), но тя мистериозно изчезва осем години по-късно.

 

Търсенето на изчезналата китара започна, след като Маккартни помоли Карл Хьофнер да потърси любимия му инструмент и компанията организира издирване. Китарата е видяна за последно преди разпадането на Бийтълс преди 50 години.

 

"Купих този бас „Хьофнер“ за около 30 паунда", каза 81 годишният Маккартни. "И за мен, тъй като съм левичар, беше по-удобен, защото беше симетричен. Влюбих се в него веднага след като го купих.".

 

Липсващият инструмент може да бъде чут в първите записи на хитове като Love Me Do, She Loves You и Twist and Shout. Маккартни е свирил на китари от марката Карл Хьофнер през цялата си кариера, но ще бъде истински щастлив, ако намери първата.

 

„Въпреки че никой не знае какво се е случило с баса, по-вероятно е китарата да е била открадната. До ден днешен това остава загадка“, казва Ник Вас, който е прекарал 12 години като маркетинг мениджър и дизайнер на електрически китари в Karl Höfner - „Но все някой, някъде със сигурност знае какво се е случило с нея и къде е сега. И тази информация може да стане достъпна, ако този човек иска да я сподели.“.

 

 

За да помогне на ловците на изгубения инструмент, фирмата е публикувала снимки на бас китарата, както и информация за това къде и кога е бил този инструмент от деня, в който е закупен до деня, в който е изчезнал, както и инструкции как да се разпознае фалшификат.

 

„Откакто говорих с него за това, знам, че Пол би бил абсолютно щастлив да си върне този бас“, каза Уас, който ръководи издирването. Той активно си сътрудничи с Маккартни и дори написа книга за изчезналата бас китара. Той казва, че "този бас е създаден от Бийтълс".

 

В търсенето на Уас помагат следователите Скот и Наоми Джоунс, които преди това са работили за BBC. Съдбата на китарата заинтересувала Скот през 2022 г., след като видял Маккартни да свири на фестивала в Гластънбъри. „Пол каза на фирмата, че ако някой може да намери тази китара, това сме ние…“, каза Скот пред BBC.

 

„Сега работим върху това заедно. Ник има повече технически познания за тази китара от всеки друг на планетата, а Наоми и аз имаме определени следователски умения“, обясни той.

 

Ако тази китара бъде намерена и след това искат да я продадат на търг, трудно е дори да се предположи на каква цена може да стигне, въпреки че има някои прецеденти. Например началната цена на китарата на Ленън беше 400 000 долара., но в крайна сметка беше продадена за шест пъти повече.

 

Открадната китара на Джон Ленън беше продадена за 2,4 милиона долара, когато се появи отново половин век след изчезването й, а акустичната китара на Кърт Кобейн, на която той свири по време на емблематичния спектакъл MTV Unplugged, беше продадена за 6 милиона долара.

 

Басът на Макартни, който може да се смята за символ на началото на нова музикална ера, вероятно би се оказал още по-скъп, но екипът на Lost Bass казва, че този проект няма комерсиална мотивация.

 

Засега Скот Джоунс смята, че някой, който разполага с важна информация, може дори да не подозира какво съкровище притежава.

 

„Би било чудесно, ако един ден китарата може да бъде изложена на публичен показ, но ако някой, който знае къде се намира, е готов да сподели информация, само за да спечели малко пари, тогава така да бъде, защото във всеки случай е намерена“, казва той.

 

Основната цел на търсенето обаче е да върне на Маккартни китарата му, която отдавна се опитва да намери. Анонсът за начеването на проекта бе направен преди два дни, но екипът вече е получил "интересна информация", която в момента изучава.

 

Как да разпознаем бас китарата на Макартни?

 

Има няколко издайнически белега, които всеки любител детектив трябва да знае, когато се опитва да различи фалшив от автентичен инструмент като този. Забележителна характерна черта е логото на Höfner, разположено вертикално върху грифа. В по-късните модели, на които Маккартни също свири, той е хоризонтален.

 

Липсващият бас също изглежда много по-различно от първите снимки, защото се наложило да  ремонтиран след дълга обиколка. Освен това е боядисан в по-тъмен цвят, перленият пикап е премахнат и двата пикапа са монтирани в едно парче абанос.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза