Меню

Избрани новини

Звездите

Почина пънкаря Джейми Рийд - автор на обложките на албумите на Sex Pistols и плаката в защита на Pussy Riot

Творбите на художника са изложени в най-големите музеи в света

 

Джейми Рийд, авторът на известните обложки на плочи и логото на британската пънк банда Sex Pistols, почина на 76-годишна възраст, съобщи BBC News.

Неговият дизайн на "изрезки от вестници" на албумите на Sex Pistols се превърна в символ на пънк рока.

А обложката на сингъла на групата от 1977 г. „God Save The Queen“, в който очите и устата са „залепени“ върху портрета на Елизабет II, се превърна в едно от най-известните визуални произведения на 20 век.

През 2012 г. Рийд се включи в международна кампания в подкрепа на руската пънк банда Pussy Riot, чиито вокалистки бяха осъдени за изпълнение на песента „Богородице, прогони Путин!“ в московската катедрала Христос Спасител.

 

 

Рийд създаде плакат с портрет на Путин с маска на балаклава и текст: „Путин казва, че е видял светлината и е продал душата си за пънк“.

 

Неговият галерист потвърди пред BBC, че Рийд е починал във вторник.

„С прискърбие съобщаваме за кончината на Джейми Макгрегър Рийд: 16 януари 1947 г. – 8 август 2023 г.“, се казва в изявление на галерия Джон Марчант.

„Художник, анархист, пънк, хипи, бунтар и романтик. Джейми остави след себе си любимата си дъщеря Роуан, внучката Роуз и огромно творческо наследство.“

 

Причината за смъртта на Рийд не е обявена.

 

Британският писател Джон Савидж, който е работил с Рийд, пише: „Неговата способност да улавя сложни идеи в ярки визуални образи дава перфектни резултати“.

 

 

Работата на Рийд често приличаше на бележки за откуп, в които похитителите измисляха съобщения от изрезки от вестници, така че да не бъдат разпознати по почерка им.

Такива колажи има и на кориците на известния албум Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols от Sex Pistols, както и на сингъла на групата Anarchy в Обединеното кралство.

 

Произведенията на Рийд се съхраняват в големи галерии като Тейт във Великобритания, Музея за модерно изкуство в Ню Йорк и Музея за изящни изкуства в Хюстън.

В допълнение към произведенията, свързани с пънк движението, той създава и редица цветни абстрактни творби.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза