Меню

Избрани новини

Афиш

Халед Хосейни - 4 книги, 4 бестселъра

Афганистанският писател и лекар е преведен в над 70 страни

Халед Хосейни е един от най-четените и обичани писатели в света в последните 10-тина години.

Дебютната му книга Ловецът на хвърчила излиза през 2003 г. и се превръща в международен бестселър, постигайки над 10 милиона копия, издаден в над 48 страни.

Той започва да я пише през 2001 г., все още като практикуващ лекар.

Вторият му роман, Хиляда сияйни слънца, е издаден през май 2007 г.

През 2008 книгата става бестселър в Обединеното кралство с над 700 хиляди продадени екземпляра. Издадена е в над 40 страни.

Третият му роман "А планините ехтяха" излиза през 2013 година. В тази история, разказваща не само за родители и деца, но и за братя и сестри, братовчеди и приятели, Хосейни проследява начините, по които членовете на едно семейство се подкрепят, нараняват, предават, почитат и жертват едни за други. Както и безбройните случаи, в които се изненадваме от постъпките на най-близките си хора в съдбовни моменти. Докато върви с героите по завоите на техния живот и емоции в различни точки на света – Кабул, Париж, Сан Франциско и гръцкия остров Тинос, - историята постепенно се разклонява, разраства се, става по-вълнуваща и силна с всяка страница. 

Халед Хосейни е роден през 1965 г. в Кабул, Афганистан. Баща му е дипломат, а майка му преподава фарси и история в кабулска гимназия.

През 1970 г., след преназначаване на баща му на работа към Посолството на Афганистан, Хосейни и семейството му се местят в Техеран, Иран.

През 1973 г. семейството му се завръща в Кабул, където се ражда по-малкият брат на Хосейни.

През 1976 г. бащата на Хосейни получава ново назначение и семейството се премества в Париж, Франция.

След кървавия преврат през април 1978, чрез който НДПА – народно демократичната партия на Афганистан - подкрепяни от СССР чрез Политбюро на ЦК на КПСС и инвазията на съветската армия в края на 1979 – началото на 1980, семейството решават да не се връщат в страната си и искат политическо убежище от САЩ.

Преместват се в Сан Хосе, Калифорния, САЩ през 1980 г, където се установяват.

Хосейни завършва гимназия в Сан Хосе през 1984 и се записва в университета в Санта Клара, където завършва биология с бакалавърска степен през 1988. Следващата година се записва в медицинското училище на калифорнийския университет в Сан Диего. Там завършва през 1993 като доктор по медицина.

Завършва своята специализация във вътрешни болести в медицински център Седарс-Синай в Лос Анжелис през 1996.

Практикува медицина като лекар интернист от 1996 до 2004.

Днес Хосейни е един от най-прочутите автори в света.

Неговите книги Ловецът на хвърчилаХиляда сияйни слънца"А планините ехтяха" и "Молитва към морето" са издадени в над 70 държави. От тях са продадени над 40 милиона екземпляра.

Последният роман на Халед Хосейни Sea Prayer /Молитва към морето е написан в отговор на бежанската криза от последните години.

Издателството на бестселъровия автор Riverhead Books коментира, че книгата включва илюстрации на лондонския художник Дан Уилямс и е вдъхновена от гибелта на тригодишното сирийско момче Айлан Кюрди. Снимката на безжизненото тяло на детето, изхвърлено на бреговете на Турция, потресе света през септември 2015 г. и провокира бурен дебат относно съдбата на бежанците.

Sea Prayer е оформен като писмо и официалната му премиера беше на 18 септември 2018 г. 

Датата не бе избрана случайно – излизането на романа почете паметта на Кюрди три години след смъртта му.

Хосейни споделя по повод последната си творба: Намираме се насред емигрантска криза от невиждани мащаби. Sea Prayer е моят опит да разкажа за съдбата на милионите семейства като това на Айлан Кюрди, които са разкъсани от войната и са принудени да напуснат дома си, където са подложени на преследвания.

От 2006 г. Хосейни е пратеник на добра воля на Агенцията за бежанците на ООН. Той е също така основател на фондация „Халед Хосейни“, която осигурява хуманитарна помощ за афганистанци.

Живее в Северна Калифорния с жена си Роя и двете им деца - Харис и Фарах.

LifeOnline.bg - вече и в Instagram, последвайте ни. 

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 
Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Къде ще почивате това лято?

 

Покажи резултати