Меню

Избрани новини

Афиш

„Джоконда“ за първи път в 71-годишната история на Варненската опера

На 7 август 2018 г., в летен театър Варна - операта „Джоконда” от Алмикаре Понкиели

Театрално-музикален продуцентски център-Варна ще представи на 7 август 2018 г., операта „Джоконда” от Алмикаре Понкиели.

Спектакълът е част от афиша на Опера в Летния театър и една от шестте премиери в тазгодишното, девето издание на престижния форум.

„Джоконда“ е включена и в програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“  2018. Операта се поставя за първи път в 71-годишната история на Варненската опера.

„Джоконда“ е великолепно произведение, което аз за първи път поставям. Възхитен съм от музиката на Понкиели. Осъзнавам, че той действително е бил голям майстор, от който са се учили всички композитори от следващите поколения, дори Верди е заимствал от него“ споделя режисьорът Кузман Попов, който е и сценограф на постановката.

„Заглавието е голямо предизвикателство, певческите роли са изключително трудни, но ние разполагаме със  солистичен състав, който може да изпълни това заглавие. Джоконда ще пресъздаде изтъкнатото българско сопрано Габриела Георгиева и това ще бъде нейният български дебют, тъй като досега тя е пяла Джоконда само в чужбина.

Принц Грималди ще бъде Валерий Георгиев, в шпионина Барнаба се превъплъщават баритоните Венцеслав Анастасов и Пламен Димитров, Сляпата е Бойка Василева, в инквизитора Алвизо ще видим басите Евгений Станимиров и Деян Вачков, a мецосопраните Даниела Дякова и Михаела Берова ще пеят Лаура.“

Солисти на балета са  Павел Кирчев, Галина Велчева, Илияна Божкова, Мартин Чикалов.

Диригент – Георги Паликаров.

Автор на либретото е Ариго Бойто по драмата „Анжело” от Виктор Юго. Първото изпълнение на творбата е през 1876 г., в Ла Скала, Милано.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кой заслужава да победи в Big Brother Most Wanted?

В Къщата влязоха 13 съквартиранти

 

Покажи резултати