Меню

Избрани новини

Афиш

„Берлинале“ ще връчва безполови филмови награди!

Наградата ще се връчва без значение на пола и ще бъде само по една

 

Организационния комитет на "Берлиналеобяви, че от 2021 г. премахва разделението на половете, и няма да има отделни категории за най-добър актьор и актриса, а ще се връчва една "Сребърна мечка" без значение какъв е полът на изпълнителя на роля.

Пионерската стъпка прави кинофестивалът в немската столица първият от големите кинофоруми по света, който прави тази промяна.

 

За догодина се планира биеналето да се проведе от 11 до 21 февруари и да бъде "присъствен", както преди пандемията, като статуетките ще бъдат 8 на брой.

 

Освен голямата награда "Златна мечка", връчвана на продуцентите на най-добрия филм, ще има и седем броя "Сребърна мечка". Две от тях вече ще са за най-добро изпълнение на водеща роля и за най-добро изпълнение в поддържаща роля.

 

"Вярваме, че като не правим повече това разделение, изпращаме сигнал за повече внимание и информираност в киносредите към спецификите на пола", казват ръководителите Мариет Рисенбек и Карло Шатриан.

 

Освен полово неутралните нови категории организаторите обявиха, че замразената през 2020 г. "Северна мечка на името на Алфред Бауер" повече няма да се връчва.

 

Причината е, че са установени нови факти за историята на първия директор на фестивала по време на нацизма. Докладът на специална независима от организаторите група историци ще бъде представен след няколко седмици и официално публикуван.

 

LifeOnline.bg - вече и в Instagram, последвайте ни. 

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Коя певица бихте избрали да пее на сватбата ви?

Все по-модерно става известни имена от шоубизнеса да пеят на сватбени тържества

 

Покажи резултати