Меню

Избрани новини

Звездите

Завет под възглавницата! Децата на Арета Франклин се съдят заради последната воля на певицата

Открити са две спорни завещания

 

Когато Арета Франклин почина през 2018 г., роднините на кралицата на соула и една от най-известните американски певици смятаха, че тя не е оставила волята си относно съдбата на многомилионното си състояние. 

 

Въпреки това, няколко месеца по-късно биват намерени две завещания едновременно, написани в различни години. Сега синовете на Франклин се съдят един друг, за да решат кой от документите да се счита за истинската и последна воля на певеца.

 

Завещанията на Арета Франклин бяха намерени в имението й в Детройт, Мичиган, девет месеца след кончината й от рак. Единият документ бил в заключен килер, а другият бил открит в тетрадка под една от възглавниците на дивана в хола.

 

И в двата случая наследници на певицата ще станат нейните деца, но явно управлението на състоянието й в различните документи е описано по различен начин.

 

Единият от синовете настоява да се признае за автентичен документ от юни 2010 г. (намерен в заключения шкаф). 

 

Другите двама смятат, че истинското завещание е написано много по-късно, през март 2014 г. (когато са попълнени няколко страници в тетрадката).

 

Най-големият син на звездата Кларънс Франклин не участва в делото. Той живее в специален пансион в Мичиган и е под законно настойничество.

 

Спорът ще се решава от жури от шест души.

 

Изслушванията започнаха в понеделник и решението вече бе обявено.

 

Съдът изслуша показанията на синовете на Арета Франклин, нейната племенница Сабрина Оуенс и експерт по почерк.

 

По какво се различават завещанията?


И двете завещания са написани на ръка, с бележки по периферията и почерк, който на места е труден за разчитане.

 

В повечето щати подобни документи не са правно обвързващи, но в Мичиган ръкописните завещания се признават, ако отговарят на други критерии.

 

Теодор Уайт II - третото дете на Франклин от краткия й брак с бивш мениджър - твърди, че нотариално завереният документ от 11 страници от 2010 г. е валидно завещание.

 

В него той е посочен като съуправител на имението на майка си заедно с племенницата на Франклин Сабрина Оуенс. Преди това Оуенс го управляваше лично.

 

 

Също така в тази версия на завещанието има призив към Кекалф и Едуард Франклин - вторият и четвъртият син на певеца - да получат диплома или степен по бизнес, ако искат да се възползват от наследството на певеца.

 

Кекалф и Едуард обаче настояват, че основното завещание на майка им е версията на завещанието от четири страници от 2014 г., написано в тетрадка.

 

В него Кекалф е назначен за съадминистратор на наследството, а не Теодор Уайт II. Също така се казва, че той и внуците му ще наследят имението на Арета Франклин за 1,2 милиона долара.

 

Адвокат на настойника на Кларънс Франклин каза пред BBC, че е постигнато споразумение с братята му, което дава на Кларънс определен процент от имуществото, независимо от изхода на процеса.

 

Какво е останало от Арета Франклин

 

Освен имението, значителна част от наследството на Арета Франклин са парите, спечелени от певицата по време на кариерата й, и авторските права върху нейното музикално наследство.

 

След смъртта на Франклин през 2018 г. нетната й стойност се оценява на 80 милиона долара. Оттогава обаче оценките са значително намалени, включително поради неплатени данъци: сега се смята, че размерът на наследството е спаднало на около 6 милиона долара.

 

Документът от 2014 г. също така предвижда сценичните рокли на Франклин да бъдат продадени на търг или дарени на института Смитсониън във Вашингтон.

 

На фона на съдебния спор Сабрина Оуен се оттегли като управител на имотите на леля си, цитирайки, че Арета Франклин винаги е пазила личния си живот и семейните си дела и не би одобрила шума около нейното завещание.

 

„Обичам братовчедите си, нямам лоши чувства към тях и им желая всичко най-добро“, каза тя.

 

По последна информация, вчера съдебното жури е решило да признае за действащо последното завещание намерено под възглавница на дивана, написано през 2014 г.

 

В продължение на повече от половин век музикална кариера 20-те албума на Арета Франклин присъстват в челната десетка на американските класации, десетки сингли бяха продадени в над милион копия, а самата певица беше удостоена с най-високата музикална награда Грами 18 пъти.

 

Подобно на много афро-американски вокалисти от нейното поколение, Франклин започва да пее госпъл песнопения в баптистките църкви, но с течение на времето тя се превръща в истински универсален изпълнител, включвайки джаз, соул, ритъм и блус и рокендрол в своя репертоар.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати