Меню

Избрани новини

Музика

За сцената, музиката и таланта с Вирджиния Събева - GINI и Агатангелос Агатангелу - Всичко за новото им начинание „Music Lab Academy“

Двамата музиканти предават знанията и уменията си в своята музикална школа

 

Едва ли има човек, който може да остане безразличен към едно от най-великите изкуства - музиката.

Тя вълнува, вдъхновява, променя.

Наскоро попаднах на едно ново начинание на родната музикална сцена и разбира се, не можах да остана безразлична към таланта на тези млади хора.

 

 • Джини, разкажи ни за това ново начало за теб и Ангел.

 

Всъщност това не е ново начало, това е едно хубаво продължение на всичко, което сме направили до този момент и сме много развълнувани за случващото се.

Няма нищо случайно в този живот, любовта към музиката ни събра, не само като двойка, но и като съмишленици с една обща мечта – „Music Lab Аcademy”. Това е и името на нашата музикална школа.

Това е нашият начин да оставим следа, помагайки на следващите поколения бъдещи артисти да извървят пътя си в музиката. Искаме да споделим с тях опита си, така че тези млади таланти да са подготвени за музкалния бизнес, който всички знаем изобщо не е лесен.

 

 • Тоест вие не сте само педагози, а и действащи музиканти и артисти, нали така?

 

Да, при нас за щастие теорията среща практиката. Идеята ни е, да помогнем на нашите ученици, както с необходимата теория, така и с личния ни опит от нашите успехи и съответно неуспехи (смее се). Но така е в живота, дори и грешните решения те правят такъв, какъвто си днес.

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Music Lab Academy (@musiclabacademy.info)

 

 • Може ли да очакваме, че скоро ще имаме още по-добре подготвени музикални таланти в България?

 

Дай Боже! В България определено има много талнтливи хора, родени с дарбата на музиката. За нас ще бъде чест и отговорност ние да помогнем на всички тези таланти да имат един по-лек и по-успешен път. Приели сме това предизвикателство с “Music Lab Academy“, като наша лична мисия. Искаме някой ден да се гордеем с постиженията на учениците ни, смело поглеждайки към музикалните сцени на България, съзнавайки, че сме оставили следа у някой друг.

 

 • Преди да се върнем отново към школата, разкижи, моля те, малко и за себе си. За Джини на сцената, а защото не и за Джини зад кулисите - в живота.

 

Пея от 6 годишна възраст. Когато навърших 14 години се изместих в София, за да уча там. Завършила съм Националното музикално училище "Любомир Пипков" със специалност «поп и джаз пеене», както и актьорско майсторство в “Нов Български Университет“. Произлизам от музикално семейство и изкуствата винаги са играли огромна роля в живота ми. От малка съм се изявявала на многобройни сцени. Работила съм като певица по най-различни заведения, събития и концерти както в Норвегия, така и в България. През 2012г. се изместих в Норвегия и започнах да уча педагогика в норвежко висше учебно заведение. 2017г. се прибрах в България за да участвам в българския формат на “Х Фактор“, в който за голямо мое щастие станах един от финалистите.

 

 • Да, спомням си този момент. Това ли е събитието дало начална скорост на музикалнатата ти кариера в България?

 

В България може би, но още докато бях в Норвегия успях да реализирам няколко проекта с добре познати имена в музикалния бранш. Но все пак моето творчество продължи тук. Щастлива съм да споделя, че имам няколко авторски песни. За моя радост те намериха отзвук не само в онлайн пространството, а и по радио и телевизия както в България, така и в чужбина.

 

 • Джини, кой е моментът, който истински те кара да се гордееш?

 

Аз съм много благодарна за голяма част от постигнатото в живота ми, а и дори за неуспехите, защото са ме научили на много и ме правят човека, който съм днес. Но, ако трябва да избирам, може би бих казала, че много се зарадвах когато песента ни с Dj Doncho „Teardrops“ влезе в световната класация на „Traxsource“ и се класира измежду най-слушаните хаус хитове за годината.

 

 

 • Каква е Джини извън сцената?

 

Джини извън сцената е същата като Джини на сцената. Импулсивна, емоционална, разхвърлена, на моменти прибързана и доста нетърпелива. Общо взето артист с артистична натура. Въпреки, че съм учител, учениците ми много се забавляват с мен. Смятам, че съм лъчезарна личност и много обичам да се майтапя. Прилагам актьорското майсторство, което съм учила, и в живота. Обичам да мечтая и много често това е помагало за постигането на целите ми. Обичам да планирам и да мисля за бъдещето, и най-вече обичам да се будя с нова идея.

 

 • Да обърнем малко внимание и на твоята половинка - както в живота, така и в Music Lab Academy. Ангел, защо Музикална школа? Доколкото знам, теб основно те вълнува сцената, а не толкова преподаването.

 

Така мислех и аз преди години, като всеки един млад и ентусиазиран изпълнител. Сега пак съм млад (смее се), но имам повечко опит зад себе си.  Знам колко е труден пътят на един млад талант и колко е важно да получи необходимата подкрепа в точния момент.

 

 • От къде тръгва твоя музикален път?

 

Разбира се от Кипър. Композирам още от 8 годишна възраст, печелил съм много награди по конкурси, както за пеене, така и за млади композитори. На 17 години подписах договор с ‘’UNIVERSAL GREECE’’. Заедно с Христос Милордос участвах в ‘Евровизия 2011’’ за  Кипър, след това влязох в армията, където ме избраха за солист на оркестъра. На 20 се преместих в София, за да уча ‘’Поп и Джаз Пеене’’ в Музикалната Академия и в последствие в Нов Български Университет. И да … както казах, аз живея за сцената, който ме познава може да го потвърди. Излизайки на сцената, влизам в един друг свят - моя свят. А сега обогатих същия този мой свят с Music Lab Academy и силно се надявам по този начин да обогатя света на всеки един наш ученик.

 

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Music Lab Academy (@musiclabacademy.info)

 

 • Какъв човек е Ангел извън светлините на прожекторите? Или Ангел в бекстейджа?

 

Първо искам да уточня, че не винаги има светлини от прожектори… Пял съм по всякакви места и събития и особено в началото и дума не можеше да става за прожектори (смее се). Иначе, извън сцената съм твърдоглав и понякога краен, понеже съм емоционална личност. С годините се стремя да изграждам себе си все повече, иначе това, което съм чувал да казват за мен е, че съм добър човек, което много ме радва. Държа много на хората около мен, на семейството и съм готов на всичко, за тях.

 

 • Разкажете ни за школата, за тази работилница за нови звезди.

 

Школата се превърна в едно цветно и креативно място, което ремонтирахме сами с много любов. Създадохме я с цел да помогaме на своите студенти да развиват всеки аспект от своя талант, така че в бъдеще да могат да разгърнат максимално артистичния си потенциал. Ние съзнаваме колко важен е факторът „Човек“. Подходът ни към всеки един наш ученик е индивидуален. Така, както музиката изгражда лична и неповторима връзка с всеки, ние се стремим да предложим най-правилния и ефективен педагогически подход към всеки. От деца до възрастни, от любители до професионалисти, от поп и джаз, до класически и от балкански до фолклор ориентирани, заедно искаме да преоткриваме музиката във всеки стил, в най-чистите й форми.

 

 • Какво имате предвид под Музиката във всеки стил, но в най-чистите й форми? Означава ли, че ще има желани и не толкова желани стилове във вашата акaдемия. Или с други думи - ще има ли дискриминирани стилове в Music Lab Academy?

 

Изкуството не познава дискриминация. Така ще бъде и при нас. А под най-чистите й форми се има предвид без цинични, вулгарни песни или песни възпитаващи у зрителя ниско ниво на култура. За хубавата музика няма граници или разграничения на стилове, във всеки стил има хубава музика и не чак толкова хубава. Но е добре да се научим да уважаваме всеки стил музика и всички колеги. А различията ни, както като хора, така и в музиката, всъщност правят света цветен, а музиката толкова разнообразна и обичана. Ние двамата сме жив пример за това, как различията ни всъщност ни допълват. Ангел пее балканска музика или по-точно гръцка, докато аз - соул, поп и джаз, но това не ни пречи да творим заедно, да се обичаме и да се развиваме, учейки един от друг.

 

 

 • Каква всъщност е вашата методика?

 

Според нивото, желанието и възрастта на вокално ориентиралите се студенти. При нас могат да изградят - вокални и музикални знания, вокална техника и ефекти при пеенето, интониране, ритъм, индивидуален стил, динамика в пеенето, импровизация, музициране, визуално и артистично представяне. Ние използваме както съвременните световно признати техники на пеене SLS - Speеch level singing, Еstill и MVT - Modern vocal techniqe, така и техники усвоени по време на музикалното си образование в страната. Но независимо от всичко това, най-важна роля играе индивидуалният подход. Искаме студентите да имат избор измежду различните стилове, затова освен нас двамата като преподаватели сме ангажирали преподавател по класическо пеене - Мария- Магдалена Христова и преподавател по народно пеене - Александрина Иванова. А за инструменталистите сме подбрали страхотните музканти и преподаватели - Георги Пармаков - китара, както и педагог по пиано и солфеж.


 • Като специалисти, искаме да ви попитаме, какво дава музиката на едно дете?

 

Музиката развива едно дете не само емоционално, но и интелектуално. Доказано е, че тя стимулира отделянето на хормоните на щастието. Отделно от това пеенето влияе когнитивно, като развива части от мозъка свързани с развитието на езика, възприятието на речта, четенето и обработката на звука. Оказа се, че и личностният елемент в обучителния процес също е много силен. Често самите родители се обръщат към нас с молба да съдействаме по даден казус, късаещ децата им.

 

 

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Music Lab Academy (@musiclabacademy.info)

 

 • Значи вие не сте само музикални педагози, а изпълнявате и родителска функция възпитавайки децата?

 

Ние не можем да бъдем техни родители, но определено с времето се превръщаме в техни приятели. И може би точно в тази позиция на моменти за тях е много по-лесно да ни чуят. Да имаме възможността да повлияем до някаква степен и ценностно на децата, ни носи голяма радост и затова се стремим винаги да подхождаме отговорно към това.

 

 • Според мен това, което силно ви отличава е международният ви опит в музиката. Кажете ни малко повече за това?

 

Много благодарим! Да, и двамата сме живели в чужбина и сме се изявявали там. Ангел е чужденец от страна с богата музикална култура, докато аз дълги години съм живяла в Норвегия, което ни е дало нов поглед над музиката и нещата от живота. Според нас е важно един педагог да има, освен теоретична база, но и опита от извървяния път, по който талантите сега тръгват. Образно казано, важно е когато искаш да научиш някого да плува, да можеш и ти самия да плуваш.

 

 • Джини, как те промени животът в Норвегия?

 

Смятам, че престоят ми в Норвегия промени много неща в мен. Аз пораснах там. В Норвегия се научих да съм сeбе си, да не подражавам на никого и да не се опитвам да съм като другите, а да отстоявам своето и да се гордея с това, което съм аз, да харесвам това, че съм различна. Научих се да съм по-толерантна, научих се да се усмихвам повече и да мисля по-позитивно, научих се на трудолюбие. Развитието на тези мои качества дължа, до голяма степен на моя баща, с който не бях живяла под един покрив, до преди преместването ми в Норвегия, но въпреки това много го обичам и съм му много благодарна. Той ме научи да бъда силно момиче. А животът в Норвегия и запознанството ми с много от местните ме научиха да не съдя никого, да не гледам на нещата праволинейно и да се усмихвам по-често. Ако не бях усетила живота там, нямаше да съм това, което съм днес и нямаше да имам база за сравнение. Обожавам България, но нека си признаем, имаме МНОГО черен хумор и МАЛКО черни мисли, хахах... Докато, според мен, там хората са малко по-позитивни и отворени, приемат нещата по-леко. За сметка на това смятам, че  ние пък сме по-оправни и по-големи реалисти.

А чисто музикално смятам, че Норвегия ми даде нови сцени и познанство с нови за мен до тогава, стилове в музиката като кънтри, соул, госпъл музика и прочие, както и запознанства и съвместни проекти с огромни професионалисти в музикалния бранш, като:  Arne Aronsen, “Donkey boys“, JP Paulsen, Ronny Jansen и Sven-Jøran Michelsen и други. Имах и огромното щастие да съм един от солистите на госпъл хора “Dammens Gospel choir“. Освен всичко това и нов поглед над вокалното майсторство и изучаването на нови техники на пеене.

 

 • Агатангелос, какъв принос в развитието ти има твоята държава Кипър?

 

Моята държава от части е причината да съм човека, който съм днес. Там хората са много единни, земни и израствайки там се научих, че понякога можем да помагаме безусловно, че винаги преди да осъдиш друг е добре да се поставиш на негово място и най-вече се научих винаги да се стремя към доброто. В Кипър съм проходил като музикант и певец. Моите родители и средата са ми помогнали да разбера, че е добре да уважавам таланта на всеки, да се държа  културно с всеки и да гледам към музиката, като нещо по-голямо от нас, което не можем да контролираме. В Кипър професията на певеца и музиканта винаги се е приемала за благословена, а и всички музиканти и певци, независимо от музикалния стил се уважават. Надявам се свкоро и в моята втора държава - България да постигнем това уважение. Обичам много България, тук са моите най-осъзнати години, но началото ми и прохождането ми на сцената дължа на Кипър и на моето семейсто.

Горд съм да знам, че Кипър е държава с много богата музикална култура и точно това ми е дало един хубав старт в музикалното развитие. Там музиката е просто музика, няма ограничения за хубавата музика, без значение в кой стил. Когато бях малко момче започнах да ходя на уроци по класическо пеене, както и същевременно пеех много гръцка музика, отделно се развивах и с поп музика, всичко това ми е дало много знания и опит, привкус от различните стилове, като всеки един е допринесал за развитието ми, като цялостен артист. На 17 вече имайки опит зад гърба ми съм имал щастието да се познавам и да работя с професионалисти, като: Антонис Ремос, Йоргос Пападопулос, Константинос Христофору, Миронас Стратис и други. 

 

 • Благодаря ви много за това приятно интервю! Желая успех, на вас и на вашите изгряващи таланти. А всеки, който иска да научи повече за «Music Lab Academy» и да запази своето безплатно прослушване, може да посети вашата страница в социалните мрежи.

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати