Меню

Избрани новини

Афиш

Опълченците на Шипка оживяват във филм (видео)

Архитект Пламен Пламенов Мирянов и фондация “Нашият дом е България” отбелязват 3 март с поклон към историята ни Героичната сага на опълченците на Шипка е пресъздадена в новия филм от архитект Пламен Пламенов Мирянов и неговата фондация „Нашият дом е България“.

Филмът ще бъде излъчен навръх националния празник на едноименния исторически връх по време на голям тържествен концерт сутринта от 10,30 часа. Иначе премиерата на „Опълченците на „Шипка“ беше на 2 март на площад „Севтополис“ в Казанлък.

Това е пореден патриотичен проект на архитект Мирянов, посветен на България и нейните велики герои и исторически моменти. Авторът и режисьор на филма припомня подвига от Шипченската епипея, записан в историческата памет като пример за върховна саможертва, безстрашност и себеотрицание. Чрез художествена импресия и възстановка лентата връща зрителя в преломните години 1876-1878.

Кадрите са заснети край връх Шипка и около Паметника на свободата там и озвучени със стиховете на гения Иван Вазов от „Епопея на забравените“. В баталните сцени участват националните гвардейци, монаси и актрисата Галина Димитрова. „Епопеята“ се чете много емоционално и прочувствено от актьора Янко Лозанов, който е и рецитатор в Представителния ансамбъл на въоръжените сили при Националната гвардейска част.

Ирония на съдбата поставя снимачния екип и гвардейците в изключително тежки метеорологични условия докато снимат филма, което придава допълнителна автентичност на кадрите. Наложило се в сложната зимна обстановка екипът да получи съдействие и помощ от 61-ва Стрямска механизирана бригада заради силни снегонавявания и почти непроходими пътища. Филмът „Опълченците на Шипка“ е създаден със съдействието на Министерството на отбраната и е част от поредицата документални филми на фондация „Нашият дом е България“, посветени на важни събития и личности от българската история. Мисия на фондацията от години е повдигането на националния дух и достойнство и съхраняването на изконните български традиции.

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кое от актуалните риалити предавания следите с интерес?

 

Покажи резултати