Меню

Избрани новини

Фен зона

Очакване и реалност. Заслужава ли си новият "Властелин на пръстените" (видео)

Снимка: Кадър от филма

Според някои за проекта са похарчени почти милиард долара

 

"Домът на дракона" на HBO има сериозен конкурент, и от компанията изглеждат притеснени. 

 

„Властелинът на пръстените: Пръстените на силата“, един от най-очакваните сериали на годината, избухна на малкия екран двадесет години след премиерата на оригиналната трилогия на Питър Джаксън. 

 

Но мнозина се питат, ще продължи ли мултимилионният проект на Amazon Prime Video наследството на Джон Роналд Руел Толкин?

 

 

„Пръстените на силата“ се развиват хиляди години преди събитията от „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“. Като цяло новата поредица е свободна фантазия за историята на Средната земя: в допълнение към емблематичните герои от оригинала, като Галадриел (Морфид Кларк) или Елронд (Роберто Арамайо), „Пръстените на властта“ включва много измислени герои, които никога не са се появявали на страниците на романите на Толкин.

 

Шоуто, колкото и да е странно, започва с относително мирно време - Тъмният лорд Саурон е паднал, всички многобройни раси на Средната земя най-накрая се връщат към спокоен живот. И само младата Галадриел не вярва в смъртта на Саурон: тя е убедена, че той само набира сила за нов, още по-смъртоносен удар.

Снимка: Кадър от филма

Пътуването на Галадриел в самото сърце на мрака, където на теория би трябвало да се крие главният антагонист, е придружено от много паралелни сюжетни линии, по един или друг начин свързани с общия разказ: има забавни „космокраки“, прародителите на сегашните хобити, и социофобски джуджета, които са се затворили от целия свят в своето каменно кралство, и горди елфи, готови за нови политически интриги, както и обикновени човеци, които се оказват в трудни житейски ситуации.

 

 

 

Трябва да се отбележи, че според The Wall Street Journal новата поредица от вселената на „Властелинът на пръстените“ струва на Amazon 715 милиона долара, от които повече от 200 милиона долара са отишли само за закупуване на правата върху непреходното произведение на Толкин. 

 

В същото време всеки епизод от сериала, заснет в копродукция с New Line Cinema, компанията, която се занимаваше с франчайза на Джаксън, се оценява на 89 милиона долара - епохална сума за стандартите след коронавируса. Но още от първите два епизода става ясно къде са отишли тези средства.

 

Снимка: Кадър от филма

Сценаристи на „Пръстените на властта“ са Патрик Маккей и Джо Ди Пейн, които никога не са работили по високобюджетни холивудски проекти, но въпреки това динамиката на фабулата държи в напрежение, а разкриването на нови и стари герои в сериала става динамично, поднасяйки факти, които да помогнат на зрителя да подреди пъзела от образи.

 

Въпреки това, ултрасите запалени по творчеството на Толкин са категорични, че сценарият и повествованието са далеч от умелия разказ на техния идол. 

 

Ня може да се отрече и филмовото качество на музиката за сериала, която освен симфонични оркестрации включва и впечатляващи хорови акопманименти, елементи допринасящи за потапяне на зрителя в приказната динамика от вселената на филма.

 

Снимка: Кадър от филма

Спорове буди, разбира се, не е само расовото разнообразие на актьорите, което предизвика обсъждане дори на етапа на постпродукция, но и в прическите, костюмите и образите, които според някои не отговарят на канона и атмосферата на Средната земя.

 

Не трябва обаче да се пропускат зрелищните гледки разкриващи живописни пейзажи от царството на Елфите и изкопаното в планините кралство на Джуджетата. Озадачаващо падналия с небесен метеорит великан, чиято роля до втората серия все още остава загадка също държи зрителския интерес в напрежение.

 

Снимка: Кадър от филма

За критиците на поредицата, които сякаш се опитват да направят услуга на HBO и „Домът на дракона“, голям минус е факта, че повечето от актьорите, участващи в сериала, са абсолютно непознати на публиката. Те са на мнение, че решението да изоставят "звездните" лица е изиграло жестока шега на шефовете на Amazon, които вместо да открият нови таланти, те получиха само разрушен потенциал. 

 

Известни актьори биха могли публично да подкрепят и без това противоречивия проект и поне малко да стопят леда в сърцата на публиката, и без това скептично настроена заради „кастинга на сляпо“. 

 

Снимка: Кадър от филма

Но Безос и компанията изглежда са решили да поемат по пътя на максималната съпротива - и засега потребителските оценки на "Пръстените на силата" в агрегатора на IMDb показват предимно съчувствие. Но, както се казва, изчакайте и вижте.

 

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

 Коментари (1)

Хвърлени пари на вятъра Фен съм на "игралната" поредица. Изгледах 2 епизода от тази нова измишльотина и ми дойдоха твърде много.
07.09.2022 15:54 / Отговор

Добави коментар


Попитай Елза