Меню

Разцъкай

Тюленово - вълшебно място, космически гледки


LifeOnline пътешественик по Североизточното крайбрежие, на 30 км от румънската граница

Едно от невероятните кътчета на нашата родина е селцето Тюленово, което отстои на 90 км северно от Варна. И на 600 км източно от София.

Крайморското селище следва веднага след Шабла, което е около 5 км. След Шабла се завива към Шабленския фар и оттам пътя се връща все едно обратно към Варна, като се вие покрай брега.

Разположено на самия скалист морски бряг, Тюленово има една от най-разкошните и причудливи крайбрежни ивици. Чист въздух, кристални води и уникална природа, допълват картинката.

За любителите на плажа, веднага ще уточня, че там пясъчна ивица няма, което прави селището не толкова привлекателно за редовите туристи.

И именно това го е запазило като едно неокупирано, неурбанизирано, чудно и омайно кътче.

Тюленово е едно вълшебно място, изпълнено с много романтика и определено е супер подходящо за три неща.

Или да отидеш там с любимия човек за един романтичен и незабравим уикенд или за тотален релакс с добри и много близки хора.

А другата таргет група са любителите на екстремни усещания - скуба и фрий дайвинг (подводно гмуркане), скокове във вода, леководолазни занимания, скално катерене, риболов...

Брегът, скалите, пещерите там са създадени сякаш точно за това.

Тези пълни с адреналин хора и почитатели на дивото къмпингуване могат да разпънат палатките си до сами скалистия бряг.

Сутрин да посрещат там изгрева с кафе в термос и студен сандвич, а вечер на жив огън, бутилка бира и риба на жар да изпратят залеза.

Да плуват и скачат в морето, заедно с делфините, с развети коси и загорели тела - истински деца на природата, далече от цивилизацията и burnout-а.

А рибата във водите на Тюленово никак не е малко - платерина, кефал, сафрид и попчета и вечерята изпечена на лагерен огън е осигурена.

Държащите на комфорта също има къде да подслонят глава. Три хотела до самия бряг - "Орбита", "Венера" и "Делфин" предлагат всички удобства на своите гости като нощувките варират от 50 до 100 лева.

Ориентирани към морето, тераските им дават възможност на почиващите в тях да се назслаждават на невероятна красота.

Разбира се, има и къщи за гости (вила Амбра), както и двата хана (Стански хан).

Ресторант "Тюленово" пък е опънал голямата си тераса точно над заливчето с лодките, а под нея се плиска развълнуваното море.

Името си село Тюленово получава през далечната 1942 г. заради наличието на стада тюлени от вида монах, за които точно такова съчетание от прибой, пещери, ниски скали и ветрове се оказва подходящо място за популацията им.

Местните разказват, че през 30-те години на миналия век, румънската кралица Мария, получила като подарък двойка тюлени.

Първоначално живеели в заградена територия на бреговете на Балчик, но скоро тя решила да ги пусне на свобода, след което те са се адаптирали и създали поколения, обитавайки подводните пещери на Тюленово.

Естествено, в по-късно години те били избити и се затрили завинаги. Но името останало...

В чест на тези мили морски обитатели в центъра на селището има малко фонтанче с две скулптури на тюленчета.

Местните жители изключително обичат и държат на своето местенце. Имат читалище, където се събират сутрин да пият кафето си.

Имат си и малка открита амфитеатрална сцена с панорамна гледка към морето, където си правят тържества по различни поводи.

Освен това на смени събират боклуците от уличните кошчета, почистват общите площи и въобще се грижат този малък земен рай да изглежда лицеприятно.

Сега с общи усилия и надежда за помощ от добродетелни люде са подели кампания за изграждането на свети храм в селото.

Първата копка вече е направена, забит е и кръста, където ще бъде амвона на черквата, наименувана "Св. Георги".

Обет да я строи, докъдето му стигнат силите и средствата, е дал местният стопанин на къща за гости "Амбра" - Димитрин Георгиев.

А иначе с надежда и любов очакват благодетели, които да помогнат върху това неземно красиво парче земя да бъде изграден храм на Бога...

Снимки: Авторът

LifeOnline.bg - вече и в Instagram, последвайте ни.  

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Кои са най-дразнещите водещи в ефира според вас?

Трябва ли да има обновяване на телевизионните лица?

 

Покажи резултати