Меню

Избрани новини

Фен зона

Край с Game of Thrones? HBO прекрати преждевременно договора с Дж. Р. Р. Мартин!

Писателят се присъедини към холивудската стачка

 

Авторът на „Игра на тронове“ Джордж Р.Р. Мартин публикува в своя блог актуална информация за всички проекти, в които участва, и разкри, че "цялостното му споразумение с HBO е било прекратено на 1 юни", но все още има "много работа".

 

В последния си запис в блога Мартин казва, че стачката на WGA (американският професионален съюз на сценаристите и медийните автори), която касае заплатите на актьорите, "е най-важната в неговия живот", цитира го Deadline.

 

"Никой не може да бъде сигурен къде ще продължим оттук нататък, но имам лошото предчувствие, че тази стачка ще бъде дълга и горчива. Тя може да стане толкова лоша, колкото прословутата стачка от 1985 г., макар че се надявам да не е така", добавя писателят.

 

Що се отнася до втория сезон на "Домът на дракона", Мартин казва, че всички сценарии са били готови месеци преди началото на стачката на WGA.

 

"Домът на дракона се снима предимно в Лондон (и малко в Уелс, Испания и на различни други места), поради което снимките продължават", добавя Мартин. Той разкрива, че актьорите членуват в британския профсъюз Equity, а не в SAG-AFTRA.

 

"Въпреки че Equity силно подкрепя американските си братовчеди (планиран е голям митинг, за да се изрази тази подкрепа), британският закон им забранява да организират стачка на съпричастност. Ако те излязат на протест, нямат никаква защита срещу уволнение за нарушаване на договора или дори срещу съдебен процес", уточнява Мартин.

 

Той се е срещнал с продуцентите на сценичната пиеса "Железният трон" и разкри, че сценариите "вървят добре".

 

Що се отнася до "Ветровете на зимата", Мартин споделя, че работи по него "почти всеки ден. Пиша, пренаписвам, редактирам [и] пиша още малко. Постигам стабилен напредък. Не толкова бързо, колкото на мен ми се иска... със сигурност не толкова бързо, колкото на ВАС ви се иска... но все пак напредък. Това ме пази от неприятности."

 

 

Припомнете си, че след дълги преговори за по-добри заплати и условия за работа, на които студиата не отговориха подобаващо, Writers Guild of America, американският професионален съюз на сценаристите и медийните автори, официално обяви стачка на 2 май, 2023.

 

Решението бе взето с преобладаващо мнозинство – 97.85% от членовете на съюза. Началната причина за стачката са тъй наречените residuals – плащания, които креативни лица получават, когато техни проекти достигат допълнителни форми на разпространение след началния им период.

 

В историята на Холивуд тези суми винаги са били важна част от доходите на актьори, режисьори, сценаристи и др., чийто филми, например, се появяват по телевизията или на VOD или чийто сериали влизат в тъй наречения syndication.

 

Усложненията, около които се води диспут в момента, са стрийминг платформите, които винаги са били несигурна зона още от появата си. Правилата за residuals (а както и за много други неща) от компании като Netflix и Amazon са неизяснени, което позволява да бъдат лесно манипулирани, така че сценаристите да бъдат ощетени.

 

Преговорите се водят срещу AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers), търговската асоциация, която представлява студиата и компаниите за филмова и телевизионна продукция пред всички профсъюзи.

 

Диспут се води също около намесата на изкуствен интелект в създаването на филмово и телевизионно съдържание. WGA изисква използването на подобни технологии да бъде ограничено, що се отнася до сътворяването на сценарии или на идеи за такива.

 

Изискванията им също включват задължителен брой наети сценаристи за един сериал и установена минимална продължителност на стажа им, а както и всеки да получи собствена пенсия и средства за здравеопазване.

 

Това може и да не ни засяга нас, в България, особено директно, но ще засегне филмите и сериалите, които ще гледаме в следващите няколко години, пише OperationKino.net.

 

Последната подобна стачка започна през 2007 и продължи цяла година, и до ден днешен се носят легенди за големи продукции, премазани от липсата на сценаристи.

 

Даниел Крейг, например, разказва как вторият му филм като Джеймс Бонд, Quantum of Solace, бил заснет само с някаква ранна версия на сценарий, поради което се наложило той самия да пренаписва сцени в деня на самите снимки. „А аз не съм сценарист,“ казва той с ирония.

 

Същото се случва и с други невероятни творения като X-Men Origins: Wolverine, Terminator: Salvation и Transformers: Rise of the Fallen, които до ден днешен помним с „любов“ към „невероятните“ им истории и герои.

 

А онази стачка далеч не бе първата. WGA от десетилетия протестира срещу несправедливото третиране на сценаристите и всеки път страдат проекти заради тяхното отсъствие, но Холивуд продължава да не си научава урока.

 

Сегашната стачка вече има ефект върху индустрията, прекъсвайки някои talk show програми и сериали като Saturday Night Live, Yellowjackets и Cobra Kai, a както и голям блокбъстър филм като Blade на Marvel.

 

Вече се носят слухове, че продуцентите обмислят използването на изкуствен интелект за развиването на проекти, а някои сериали ще продължат да бъдат правени без шоурънъри, като например Lord of the Rings: The Rings of Power (а всеки знае, че последното, от което този сериал се нуждае, е липса на шоурънъри). За подобрен, развиващ се списък със засегнати проекти, вижте статията на Variety.

 

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУККоментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза