Меню

Избрани новини

Афиш

Български художници в мащабни изложби, представящи най-добрите творци на Европа (снимки)

Снимка: Martina Vacheva, Trashland, 2020

Участие в изложбата на Недко Солаков и Мартина Вачева

 

Български художници ще участват в мащабна изложба, представяща най-добрите творци на Европа. Творби на Мартина Вачева и Недко Солаков са представени в изложбата „Diversity United. Contemporary European Art“, която се открива в Берлин на 8 юни. Изложбата ще пътува в Париж и Москва по-късно тази година.

 

Kunsthal44Møen Photo: Thomas G. Bagge

 

Мултинационалната пътуваща изложба цели да представи най-актуалните артистични хоризонти на Европа, като разглежда съвременното европейско изкуство след падането на Желязната завеса и подчертава значението на междукултурния разговор днес. Изложбата се фокусира върху теми като свободата и демокрацията, страхът от бъдещето, солидарността и разделението, пандемията и глобализацията, миграцията, територията, както и политическата и личната идентичност. В „Diversity United. Contemporary European Art“ са представени произведения на 90 утвърдени и млади художници от 34 държави.

 

Diversity United Flughafen Tempelhof Berlin /Foto Silke Briel Stiftung für Kunst und Kultur, Bonn

 

Участието в изложбата на Недко Солаков и Мартина Вачева представя две различни поколения на българското съвременно изкуство. В рамките на изложбата Недко Солаков представя инсталация „Трима“ от 2007 година, включваща три геометрични обекта и ръчно написан текст. Творбата е била част от голямата изложба на художника „Wrong Material“ в галерия Континуа, Сан Джиминяно и днес е в колекцията на Нунция и Виторио Гади.

 

В изложбата Мартина Вачева участва с творби, създадени специално, които представят три социални реалности от България. „Trashland“ е мащабна живопис с множество малки наративи и сцени. Сюжетът представя хармонична весела картина на колоритния, наситен с живот, с персонажи и случки в ромски неделен битак в гетото „Шекер махала“ в Пловдив, което е една от най-големите общности на роми в Европа. Като неин контраст се явява по-малките картини „Бинго за милиони“ и „Glory Nature“, които се асоцийрат с „продаването“ на големи мечто и наивистичното усещане за живота в пандемия, лишено от социален контекст.

 

Martina Vacheva, Bingo for millions, 2020

 

Мартина Вачева и Недко Солаков живеят в България и се представляват от галерия Sariev, Пловдив. „Diversity United. Contemporary European Art“ ще бъде открита на 8 юни в присъствието на федерален президент Франк-Валтер Щайнмайер в бившето летище Темпелхоф в Берлин. Впоследствие „Diversity United“ ще бъде показана в Париж и Москва.

 

Martina Vacheva, Glory Nature, 2020

 

Присъствието на български художници на международнат сцена намира свое отражение и в проекта „Brittle Power”, създаден в партньорство между Фондация „Отворени изкуства“ и 
Kunsthal 44Møen - пространство за международни изложби в Дания. Международната образователна програма е иницийрана от Рене Блок с участието на Веселина Сариева – съ-куратор на проекта. Изложбата „Brittle Power” ще покаже избрани творби, създадени през последнитегодини от художниците: Рада Букова, Лъчезар Бояджиев, Правдолюб Иванов, Викенти Комитски, Руди Нинов, Недко Солаков, Марияна Василеваи, Сибин Василев, включително рисунки, картини, скулптури, инсталации, видео работи и звукова инсталация. Изложбата беше открита на 5 юни и ще остане отворена за посетители до 9 септември в Моен, Дания.

 

 

Мартина Вачева, Недко Солаков

 

Информация за артистите:

 

Недко Солаков (роден 1957 г. в Червен Бряг) е международно най-известният български художник и творчество му е показвано на най-престижните форуми за съвременно изкуство като: Документа (2007, 2012 г.), Венецианско Биенале (1993, 1995, 1999, 2001, 2003 и 2007 г.) и др. Негови творби са притежание на над 50 музейни и корпоративни колекции, включително MоMA, Ню Йорк; Tate, Лондон; Център Помпиду, Париж.

 

Представителка на най-новата млада вълна автори, Мартина Вачева (родена 1988 г. в Пловдив) започва артистичната си кариера едва през 2016 година, когато е първата й самостоятелна изложба в галерия Sariev. От тогава насам Мартина Вачева търпи бързо развитие и за пет години вече има самостоятелна изложба в един от трите най-големи музея в Германия Folkwang Museum и е носител на наградата на  33-то биенале Ljubljana Biennial of Graphic Arts.

 

Изложбата „Diversity United“  е реализирана от Stiftung für Kunst und Kultur в Бон и е курирана от колектив от Уолтър Смерлинг, Саймън Бейкър, Файна Балаховская, Кей Хеймер, Понт Киандър, Камил Морино, Йохана Нойшяфер и Ан Шванц, Хилке Вагнер, Питър Вайбел.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Telegram , последвайте ни и в  Instagram

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Коя певица бихте избрали да пее на сватбата ви?

Все по-модерно става известни имена от шоубизнеса да пеят на сватбени тържества

 

Покажи резултати