Меню

Избрани новини

Клюкарник

Ентусиасти събраха 170 000 долара за паметник на Дейвид Бауи

Статуята ще се издигне в Ейлсбъри, където певеца обичал да представя албумите си

 

Първият паметник на музиканта Дейвид Бауи ще бъде официално открит на 25 март в Ейлсбъри, Бъкингамшир, Англия.

В този град в клуб Friars Aylesbury през 1971 г., Бауи представя четвъртия си студиен албум Hunky Dory, а през 1972 г. и петата си тава The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars. 

Собствениците на клуба Дейвид и Сю Стонз, които стартираха Kickstarter за набиране на средства за паметник на музиканта, са събрали около 170 хиляди долара и са наели за работа по проекта британския скулптор Ердю Синклер, пише Team Rock.

Скулптурата е наречена "Земният пратеник". В чест на откриването в Ейлсбъри ще концерт ще изнесе инди бандата Callow Saints, а вечерта в театър Waterside ще бъде организирано благотворително събитие с участието на Хауърд Джоунс, Джон Отуей и групата Dung Beatles.

По време на благотворителния търг феновете на Бауи ще имат възможност да закупят различни сувенири - от тениски и плакати до бронзова маска на музиканта, направена по време на снимките на „Човекът, който падна на Земята“.

Стопз се надяват със събраните средства да платят разходите около създаването и монтажа на паметника – на този етап не им достигат около 70 хиляди долара.

Дейвид Боуи

Дейвид Бауи почина на 10 януари 2016 г. на 69-годишна възраст в Ню Йорк от рак на черния дроб. През цялата си кариера той е продал над 136 млн. записи и влезе в топ десет най-успешните артисти в историята на британската популярна музика. 

През 2004 г. списание "Ролинг Стоун" поставя Бауи на 39 място в "100-те най-велики артисти на рок музика на всички времена", и на 23 то място в класацията на "100-те най-велики певци на всички времена".



Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кой трябва да спечели „ВИП Брадър“ според вас?

Споделете мнението си с читателите на LifeOnline.bg

 

Покажи резултати