Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Втора вълна! Чалгата на нокти – обсъждат нови мерки за защита от COVID-19 в заведенията!

Ще се затварят ли отново заведенията?!

 

Щаба и повишаващите се цифри в статистиката за covid-19 заразените държат в напрежение свързаните с кръчмарския и шоубизнеса, а чалга индустрията пак настръхва.

 

Заради покачващия се брой новозаразени се обсъждат и нови мерки.

 

Засега никой не говори за затваряне на заведенията, но се набляга на дезинфекцията, като в зависимост от обектите и повърхностите, които ще бъдат третирани, дезинфектантите трябва да бъдат за Продуктов тип 2  и за Продуктов тип 4.Новите по-засилени мерки включват поставяне на още диспенсъри за лична хигиена за клиентите и персонала, очертаване на потоци на влизащи и излизащи, подмяна на обикновените почистващи средства с течни дезинфектанти и др.
Част от мерките, са свързани с поетапното влизане на хора в обекта, без да се допуска тяхното струпване. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора пък е необходимо да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между самите посетители, така и между служителите на обекта.„До момента няма нито едно огнище на вируса в заведение и аз съм убеден, че една от причините за това е дисциплинираното поведение на повечето ни колеги“, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Според него е изключително важно да се спазват противоепидемичните мерки, за да преодолеем коронакризата възможно най-бързо. Всеки собственик на заведение и неговите служители имат интерес от това, допълни той.Препоръките на здравните власти са да има диспенсъри с дезинфектант на възможно най-много точки в заведенията. Мярката е насочена както към посетителите, така и към персонала. На онлайн срещата беше припомнено, че съгласно препоръките на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на болестите, в препаратите за дезинфекция на ръце трябва да се влагат именно алкохоли (етилов спирт, пропанол или изопропанол), защото това са най-ефикасните и безопасни химикали, осигуряващи ефективна редукция на патогените, включително коранавируса.Освен това препоръките на експертите показват, че концентрацията на спирт в дезинфектанта за ръце трябва да е поне 70%, тъй като по-ниско съдържание не осигурява нужния дезинфектиращ ефект.Друга задължителна съставка в този тип препарати са протекторите, предпазващи кожата от дразнене и изсъхване. Най-ефикасен вариант е влагането на глицерин. Някои търговци добавят и различни етерични масла (като лавандулата например), които имат за цел да предпазят кожата от наранявания при честа употреба. Това е и бъдещето на този вид продукти, които освен да търсят основния ефект (дезинфекцията) трябва да бъдат съобразени и с необходимостта от предпазване на кожата от неблагоприятни ефекти при честа употреба.Според д-р Кунчев, друга ефективна мярка по време на пандемия би била обикновените почистващите продукти, използвани в рутинните санитарно-хигиенни дейности, да бъдат заменени с дезинфектанти, като препаратът за дезинфекция на повърхности също трябва да бъде течен и с поне 70 на сто спиртно съдържание.„Към момента за заведенията, където се сервират храни и напитки, има създаден специален алгоритъм за спазване на противоепидемичните мерки и дезинфекцията. Той е описан в указанията на Българската агенция по безопасност на храните, изготвени съвместно с Министерството на здравеопазването.


Според тях, използваните в обектите биоциди (дезинфектанти) трябва да бъдат разрешени от министъра на здравеопазването, да бъдат задължително етикетирани от производителя, като на етикета следва да бъдат посочени данните за тяхното предназначение, изискванията относно начина на използване, дозирането и условията за безопасно съхранение, както и номерът на издаденото разрешение.Съгласно същите тези правила и в зависимост от обектите и повърхностите, които ще бъдат третирани, дезинфектантите трябва да бъдат разрешени за Продуктов тип 2 „Дезинфектанти и алгициди, които не са предназначени за пряка употреба върху хора или животни“ и за Продуктов тип 4 „Област на употреба, свързана с храни и фуражи“, допълни д-р Кунчев.Има продукти, които отговарят едновременно и на двете категории действие. Именно те са подходящи за дезинфекция на повърхности като маси, столове, дръжки на врати, барове, плотове и повърхности в помещения/кухни за приготовление на храни и други подобни.Главният държавен здравен инспектор съветва ресторантьорите да не търсят изрично  името COVID-19 на етикета. Достатъчно е върху него да е изписано, че продуктът има вирусоцидно или частично вирусоцидно действие, както и номерът на разрешителното му от Министерството на здравеопазването.

 

 

LifeOnline.bg - вече и в Instagram, последвайте ни. 

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Рачков или Геро е по-добър за водещ на "Маскираният певец"?

Неочаквана смяна в редиците на водещите в шоуто

 

Покажи резултати