Меню

Избрани новини

Ексклузивно

Как да работим в жегите? Съвети за безопасност при работа в горещо време

 

В средата на лятото дните стават по-дълги,  а опасността при работа навън при високи температури се увеличава.

 

Информираността за това как да работим безопасно в горещо време може да помогне за предотвратяване на наранявания от топлинен удар и топлинен стрес. Според Американския Национален институт за безопасност и здраве при работа (NIOSH), топлинният удар е най-сериозното здравно разстройство, свързано с високите температури.

 

Той се получава, когато тялото вече не може да контролира температурата си. Телесната температура може да се повиши до 42 градуса по Целзий или дори по-висока в рамките само на 10 до 15 минути. Топлинният удар може да причини смърт или трайна инвалидност, ако не се осигури спешно лечение. Топлината може да предизвика и изтощение, топлинни крампи и топлинен обрив.

Топлинният удар възниква, когато тялото вече не се поти и телесната температура достигне опасни нива. Симптомите на топлинен удар включват:

-          Суха, гореща червеникава кожа и липса на изпотяване

-          Висока телесна температура

-          Силен, учестен пулс

-          Втрисане

-          Объркване

-          Неясна реч

Топлинното изтощение е реакцията на организма към загубата на вода и сол, обикновено чрез изпотяване. Симптомите на топлинното изтощение включват:

-          Прекомерно изпотяване

-          Слабост или умора

-          Замайване и /или объркване

-          Суха кожа

-          Мускулни крампи

-          Зачервен тен

Топлинните спазми са болезнени схващания на мускулите на тялото, причинени от занижени нива на сол в организма и обикновено са предизвикани от прекомерно изпотяване. Симптомите на топлинните крампи включват:

-          Мускулна болка обикновено в корема, ръката или краката.

-          Мускулни спазми обикновено в корема, ръката или краката.

Топлинен обрив е раздразнение на кожата, причинено от прекомерно изпотяване. Симптомите на топлинен обрив включват:

-          Червено струпване на пъпки или малки мехури

-          Обривът е обикновено на врата и по горната част на гърдите, слабините, под гърдите и в лакътните гънки.

 

Десет съвета за безопасност при горещо време:

  1. Останете хидратирани. Пийте много течности - около 3 литра за деня или  около 1 литър на 20 мин.
  2. Избягвайте дехидратиращите течности. Алкохолът, кафето, чаят и кофеиновите безалкохолни напитки могат да навредят повече, от колкото да помогнат.
  3. Носете предпазно облекло. Лекото, светло оцветено и свободно облекло помага за предпазване от топлина. Сменете дрехите си през деня, ако температурата го налага.
  4. Регулирайте дейността си. Забавете и работете с равномерно темпо. Съобразявайте се със собствените си граници и способността си да работите безопасно в топлина.
  5. Планирайте чести почивки. Отделете време за почивки и в засенчен или прохладен район.
  6. Използвайте влажна кърпа. Избършете лицето си или я сложете около врата си.
  7. Предпазвайте се от слънчеви изгаряния. Използвайте слънцезащитен крем и носете шапка, ако работите навън.
  8. Бъдете нащрек за посочените признаци на нарушение, свързано с топлина. Информирайте се какво да търсите и проверете колегите си и хората около вас, които може да са изложени на висок риск.
  9. Избягвайте пряко слънце. Намерете сянка или блокирайте прякото излагане на слънцето, ако е възможно.
  10. Яжте по-малки количества храна. Ориентирайте менюто си към плодове с високо съдържание на фибри и натурален сок. Избягвайте високопротеинови храни.

Горещото време може да се окаже натоварващ период за очите ни. „Потенето и по-високата чувствителност на кожата, силната слънчева светлина и прахта, която по-лесно се разнася навън – всичко това са фактори, които могат да повлияят на зрението ни.“ – подчертават експертите по здраве и безопасност при работа от водещата компания ЛОТ-КОНСУЛТ.

Работейки на открито в горещото време е важно да внимаваме за дребни частици, които могат да попаднат и наранят очите. В тези случаи първо се усеща проблем със зрението и по-късно болка. При условие, че зрението не е засегнато, може да се наложи малко лед на окото. Добре е да направим преглед на състоянието на окото при специалист, за да се установи дали няма нараняване на лигавицата и предприемане на терапия.

Качествените слънчеви очила са доказано най-сигурният начин за защита на очите от слънцето. Необходимо е да имат CE маркировка – гаранция, че осигуряват достатъчно ниво на защита, филтърна категория 3 или 4, големи стъкла, широки дръжки и протектори за зоната около очите и слепоочията.

 

LifeOnline.bg - вече и в Instagram, последвайте ни. 

За още светски новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Коя певица бихте избрали да пее на сватбата ви?

Все по-модерно става известни имена от шоубизнеса да пеят на сватбени тържества

 

Покажи резултати