Меню

Избрани новини

Фен зона

Свалиха восъчен Хитлер от музей в Индонезия

Организации възнегодуваха срещу експозицията

В Индонезия фигура на Хитлер в цял ръст бе отстранена от музея на восъчните фигури в Джакарта. Това се случи, след масови протести на активисти за правата на човека, съобщава Sky News .

Музейните работници De Mata Trick Eye Museum защитавали до последно скулптурата, но накрая се огънали под натиска на еврейската организация, която с години издирваше избягалите нацистки функционери "Център Симон Визентал". 

Восъчният фюрер бил поставен на фона на портите на концентрационния лагер Аушвиц (Освиенцим-Биркенау), украсени с надпис Arbeit Macht Frei ( "Работата освобождава").

Експонатът се намирал в непосредствена близост до фигурата на Дарт Вейдър и бил по-популярен за селфи дори от восъчната фигура на индонезийски президент Джоко Видодо.

Музейни работници твърдят, че в продължение на три години, никой не се е оплаквал от фигурата на Хитлер. Маркетинг мениджър за музея Джейми Мисбах заяви:

"Целта на изложения от восък Фюрер е да се образоват хората." 

Въпреки това представители на  Human Rights Watch и "Център Симон Визентал" определят експоната и цялата изложба отвратителна и антисемитска, като настояват тя да се закрие.

"Те са развеселени от историята на лагера, където са влезли жертвите, но почти никой не е напуснал", каза Равин Абрахам Купър.

През януари, Индонезия бе разтресена от скандал около тематично кафене, където сервитьорите носеха униформа на SS, а стените бяха окачени с копия на картини на Хитлер. Ресторант беше затворен след години на дебати.Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар


Попитай Елза

Кой трябва да спечели „ВИП Брадър“ според вас?

Споделете мнението си с читателите на LifeOnline.bg

 

Покажи резултати